Ново предложение: Македония да се казва „Централна република на Балканите“

Снимка: Actualno.com

Появи се ново предложение в дебата с името на Македония. Панайотис Сгуридис, заместник-председател на по-малкия партньор в управляващата коалиция – „Независими гърци“, поиска провеждане на референдум по въпроса за името, съобщи вeстник „Параполитика“, цитиран от БГНЕС.

Сгуридис повтори позицията на партийния лидер Панос Каменос, че от „Независими гърци “ няма да подкрепят никакво име, в което присъства думата „Македония“ и предложи варианта „Централна република на Балканите“.
 
„От „Независими гърци“ смятаме, че държавата Скопие трябва да я има и може да играе значителна роля на Балканите. Нейното присъединяване към ЕС и НАТО е важно, но това трябва да се случи без прилив на иредентизъм. Нашето предложение за име е „Централна република на Балканите“. Това е неутрално име, но с известна по отношение на другите държави от региона“, каза Сгуридис пред атинското радио „Фокус 103,6“.

Той допълни, че до референдум може да се стигне, ако Скопие и Атина стигнат до споразумение, но ако то не бъде гласувано в парламента, може да бъде подложено на всеобща оценка от страна на гръцкия народ. Actulno.com припомня, че през лятото на 2017 г. гръцкото правителство съобщи, че смята да предложи на властите в Скопие наименованието „Вардарска Македония“ като предложение за решаване на спора с името.

Тогава управляващите се аргументираха, че определението „Вардарска Македония“ ще премахне всякакви претенции от страна на Македония. Друго алтернативно предложение може да бъде „Република Скопие“, което обаче македонската страна е отхвърляла при преговорите в миналото. Заради спора с името Гърция блокира членството на Македония в НАТО и започването на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Преди дни македонският вицепремиер Кочо Ангушев каза пред „Канал 77“, че въпросът със спора за името на страната трябва да се реши и за него е приемливо и Северна, и Горна или Нова Македония.

Според него казусът с името е и вътрешен въпрос и е свързан с икономиката. Ако за икономическо развитие освен икономически мерки, е необходимо и правото на стабилно политическо състояние, а за това Македония трябва да е член и на НАТО, и на ЕС, бе тезата на Ангушев.

През лятото в дебата за името на Македония се включи и вече бившият директор на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров. „Ако трябва да си говорим откровено, истинското име на Македония трябва да бъде Югозападна България“, коментира проф. Димитров.

По това време македонският премиер Зоран Заев заяви, че е готов страната да се присъедини към НАТО под името Бивша югославска република Македония (БЮРМ), както настоява Гърция, за да ускори интеграцията си в ЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK