Ново начало за Европа обеща Урсула фон дер Лайен пред ЕП

Източник: ЕПА

Урсула фон дер Лайен e новоизбраният председател на Европейската комисия

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова евродепутатите да подкрепят нейната Колегия на комисарите за "ново начало за Европа", информира "Политико". Тя отправи призива по време на реч пред Европейския парламент преди да бъде гласуван новият състав на Комисията.

"Ние често постигаме съгласие и да, понякога не се разбираме, но демокрацията работи така", каза тя. В началото на речта си Фон дер Лайен поетично описа Нежната революция, която доведе до падането на комунизма в Чехословакия преди 30 г.

На 27 ноември и точно преди 30 г., часовникът удари 12,00 часа, сирените реват...фабриките и магазините са празни, а улиците изпълнени с танци и надежда...Нежната революция...Това е Европа...става въпрос за хората, които се борят заедно за свободите си, за ценностите си, отбеляза тя.

Фон дер Лайен говори и за мултилатерализма и "по-добър глобален ред". Германският политик подчерта, че ЕС, за разлика от някои съюзници като САЩ, не се оттегля от международната сцена.  "Трябва да покажем на нашите партньори в ООН, че могат да разчитат на нас като борец за мултилатерализма", обеща Фон дер Лайен.

"Ние можем да оформим по-добър глобален ред. Това е призванието на Европа и това, което европейските граждани искат...Ние ще инвестираме в съюзи и коалиции за прокарване на нашите ценности", продължи политикът. Урсула фон дер Лайен коментира протестната вълна по света, включително в Иран, Хонконг, Южна Америка и на други места.

"Това е нестабилен свят, където твърде много сили говорят само на езика на конфронтацията и унилатерализма, но също е свят, където милиони хора излизат по улиците, за да протестират срещу корупцията и с искане за демократична промяна", подчерта тя.

Урсула фон дер Лайен отбеляза, че през първите 100 дни ще се концентрират върху борбата с климатичните промени. Това ще бъде в сърцевината на икономическата политика на ЕС.

Необходими са огромни инвестиции и обучение на хора. Ще са необходими частни и публични инвестиции...Европа води начина, обяви тя и добави, че ще насочат финансиране за борба с климата от бюджета.

"Имаме задължението да действаме и силата да ръководим", каза тя за климата. Но според нея Европа не може да действа сама на този фронт, тъй като няма да е достатъчно. Ние сме отговорни за около 9% от глобалните емисии. Трябва да поведем света с нас, смята Фон дер Лайен.

По думите й климатичните промени са "екзистенциален проблем за Европа и за света", като отбеляза, че повече няма време за губене в борбата с климатичните промени. Тя се ангажира да се бори за свободна търговия.

"Ние ще насърчаваме и ще защитаваме интересите на Европа чрез отворена и честна търговия", обеща новоизбраният председател на Европейската комисия.

По въпроса за дигитализацията, тя заяви: "Няма бъдеще без цифровизация. И Маргрете Вестагер е човекът, който ще ни изведе напред по този път. Ние трябва да защитим европейския си просперитет и нашите европейски ценности. Ние трябва да тръгнем по наш собствен европейски път в цифровата ера".

Според нея време е ЕС да завърши икономическия и валутен съюз. За миграцията Фон дер Лайен говори за баланс между ролята на Европа да приема и защитава бежанци и да заема твърда позиция за икономическите имигранти, които пристигат в ЕС без документи.

Тя беше аплодирана, след като заяви, че "Европа винаги ще предоставя убежище на тези, които се нуждаят от международна закрила", но само на тези, които се интегрират в нашите общества.

Новоизбраният председател на Европейската комисия засегна предложението за организиране на Конференция за бъдещето на Европа, която ще започне работа от началото на следващата година и ще завърши през 2020 г.

Според нея конференцията ще засили участието на гражданите в демократичния процес. "Демократичното участие няма да приключва в деня на изборите", обяви тя. По думите й на конференцията ще участват всички институции и граждани, а Европейският парламент трябва да има водеща роля.

За Брекзит тя каза, че винаги ще е за оставане в ЕС, но нейната Комисия ще уважи избора на британския народ. Ще работи с Великобритания за сключване на споразумение за свободна търговия.

По време на речта си Урсула фон дер Лайен използва езиковите си умения по английски, френски и немски език. Тя завърши изказването си с думите "Да живее Европа" на трите езика. /News.bg/

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK