Ново Лески отново на протест. Чонгов заплашва протестиращите

Снимка: Infomreja.bg

Голям двучасов протест готвят в петък жители на Ново Лески, Копривлен и Мосомище – засегнати от спорната концесия за добив на мрамор и инертни материали.

От 14.30 до 16.30 ч. на пътя за Драма край Ново Лески възмутените ще изкажат негодуванието си още веднъж.

Протестът в петък отново ще бъде против даденото разрешение преди седмица от Министерството на околната среда и водите на българо-гръцкото дружество „Пирин Кам” ООД.

Във фирмата съдружник е синът на бившия кмет на хаджидимовското село Ново Лески - Костадин Георгиев Чакалов, и двамата гръцки граждани - Мулакис Темистоклис Йоанис и Мулакис Георгиос Йоанис.

Инициативният кометет, който е оглавен от Десислава Йованович, вчера  изпрати официални покани за присъствие до депутатите Богдан Боцев, Димитър Гамишев и Даниела Савеклиева, както и до областния управител Бисер Михайлов и няколко природозащитни организации.

Жителите на трите села са против решението за предстоящо изграждане на кариерата в района на Ново Лески, в непосредствена близост до къщите, имотите и нивите на хората.

Вчера протестиращите изпратиха и официални писма до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, с които настояват за незабавно преразгледане на решението от петък миналата седмица за предотвратяване на вредната за региона концесия.

Хората са категорични, че няма да се откажат да защитят здравето на децата си, природата и минералния извор Топлица, чиято вода отива в съседна Гърция, а ще водят битката, ако трябва и в международни съдилища.

Протестиращите жители призовават чрез медиите всички хора от региона да ги подкрепят, защото засегнати ще бъдат и още много други населени места.

За ИНФОМРЕЖА Десислава Йованович сподели, че завежда дела срещу съдружника на фирмата Димитър Чонгов и гоцеделчевска медия за отправени обиди и заплахи за саморазправа.

В последните дни враждата се пренесе и в социалните мрежи, чрез които бяха отправени по адрес на Йованович и протестиращите остри реплики и заплахи, които тя ще представи пред съдебните органи.

По време на втория пореден протест преди дни, при който жители на хаджидимовското село Ново Лески излязоха с децата и възрастните хора, концесионерът Димитър Чонгов си позволи арогантно отношение като ги нарече „прости хора“ и „неразбиращи от законите“. Също така Чонгов заяви, че съселяните му не знаят къде се намират и им каза „да духат супата“. Категоричен бе и в това, че кариера ще има.

“До днес те търпяхме, но от днес спрямо тебе ще сменим методите”, бяха думите на Чонгов към председателя на инициативния комитет, изречени в присъствие на десетките протестиращи, деца и журналисти.

„Чонгов ме заплаши и ме обвини в национален ефир, че го изнудвам, за това съм уведомила полицията“, съобщи Йованович.

Инициативният комитет разобличи своя съселянин и в други действия.

“Той лъже, че до кариерата има път, открадна нива на човек, който има три нотариални акта с фалшиви свидетели в съда” – заявиха хората от Ново Лески.

Групата около Чонгов води недостойна и мръсна битка срещу протестиращите с постове, заплахи и подигравки във Фейсбук с цел да ги сплаши да не протестират. 

Жителите се надяват отговорните институции и държавата да извършат пълна проверка както на документацията, така и на участниците по веригата, на какви основания правителството „Орешарски“ е взело решение № 499 за предоставяне на концесията и на какви основания сегашният министър Нено Димов е разписал разрешението след като от РИОСВ са настояли за извършване на ОВОС на целият терен.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

аза02:52 - 27.04.2022
руши с кариерата домовете на хората, руши и замърсява околността, за водата и здравето да не говорим-това ли е индустрията и работата в хубавото досега село?
roko19:38 - 25.07.2017
Чонгов си е извадил нужните документи и пак е лош! Защо? Може би защото е решил да инвестира в Родината си и да дава хляб на дваисетина семейства? Защо да няма работа, замислете се бе хора. Или искате като в северозапада - там е тихо и спокойно, няма кариери, няма работа и хора няма!!!!
Коко00:00 - 20.07.2017
Щом тя го вика ще дойде!!!
Toto20:40 - 19.07.2017
И Арменския поп нека викне!!!!!!!

FACEBOOK