След обиколка на здравния министър: Вечерен час за учениците в община Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

След 14 дни се очаква спад на заболелите с 30% в Пиринско

Вечерен час за учениците в община Гоце Делчев, затягане на контрола над спазването на мерките и по-добра организация.

Това са трите основни точки, които взе като решения на заседанието си тази вечер Областният кризисен щаб с участието на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Днес министър Ангелов посети област Благоевград и болниците в Сандански, Разлог, Гоце Делчев и самия Благоевград.

По думите му в Гоце Делчев ситуацията е тревожна и утре се очаква решението на общинския щаб за нови, по-строги мерки.

Ще бъдат открити и още легла за болни с коронавирус във Вътрешно отделение на болницата в Гоце Делчев. Лекари-специализанти, които са на договор с болницата, ще карат стажовете си в Гоце Делчев. Студентите от Медицинския колеж в Благоевград също ще стажуват в болниците в областта да подпомогнат медиците.

На национално ниво бяха съобщени две новини.

Утре на заседание на експертните съвети ще се дискутира носенето на маски на открито, а от следващата седмица в София ще заработи 24-часов Национален логистичен щаб.

Ситуацията в Благоевградска област е следната: Имаме логистични затруднения по отношение на наличието на легла в МБАЛ "Иван Скендеров" - Гоце Делчев, и съответно намиране на решения за евентуална нужда на пациенти там. Днес на щаба беше взето решение - в болницата в Гоце Делчев има възможност да бъдат разкрити допълнително 10 легла, които да бъдат ситуирани на територията на Вътрешно отделение, с което болницата разполага, и съответно при изчерпване на тези нужди, пациенти от болницата в Гоце Делчев да бъдат насочвани в болницата в град Разлог, обяви министър Ангелов.

По отношение на другите лечебни заведения на територията на област Благоевград - в болницата в Сандански, болницата в Разлог, болницата в Благоевград, болница „Пулс“, белодробна болница няма затруднения относно наличието на болнични легла, стана ясно от брифинга.

Проблемът остава персоналът - тоест наличието на лекари и сестри, които да се грижат за пациентите в лечебните заведения и по-специално в малките болници в Гоце Делчев, в Сандански, в Разлог, каза Ангелов.

Дискутирахме няколко възможни решения и по-специално две от тях искам да отбележа - едното е възможностите, които предоставя Медицинският колеж за сестрите в Благоевград, а именно разрешаване на учащите се да стажуват в тези лечебни заведения, за да подпомогнат работата на професионалистите по здравни грижи там.

И втората възможност за болницата в Гоце Делчев е специализантите, които са назначени на трудов договор в лечебното заведение и които в момента си карат стажовете в столицата, съответно да намерим форма и възможност те да могат да работят и в МБАЛ "Иван Скендеров" и да помагат на своите колеги, заяви здравният министър.

Целта на всичките тези мерки, които са взели и колегите, е намаляване на кривата на заболеваемостта в Благоевград и влизането в едни и по-нормални числа, за да можем да посъветваме хората свободно да пътуват към Благоевградска област. Ако всички спазват мерките, очакваме заболеваемостта да спадне с около 30%, категоричен бе министърът.

В момента имаме едно изключително неглижиране на цялата ситуация, имаме неглижиране на спазването на противоепидемичните мерки. Те са елементарни - най-важната от тях е носенето на маски на закрито към настоящия момент, каза Ангелов.

Той изброи правилата за предотвратяване на заразата:

Ако всички на закрито носят маски, ако закритите помещения, където събират много хора, се проветряват, ако хората спазват разумна дистанция от не по-малко метър и половина в общуването си, ако не се струпват на големи групи и навън и вътре, тогава ние ще ограничим разпространението на инфекцията до степен, че тя да не представлява някакъв тип препятствия пред нормалното функциониране на здравната система и това е нашата цел, която ние ще продължим да преследваме.

Министърът отбеляза наличието на логистичен проблем - налага се преместването на болен от едно лечебно заведение в друго лечебно заведение или пък има недостиг на лични предпазни средства в определена болница.

Всичко това е дефицит в организацията. За да бъде премахнат този дефицит в организацията, с моя заповед от другата седмица ще заработи Национален логистичен щаб, който ще бъде ситуиран в София, най-вероятно в Министерство на здравеопазването, каза Ангелов.

Центърът ще има 24-часовов работен ден, той ще прилича на кол център, държавата ще бъде разделена на шест региона, всеки отделен регион ще включва по няколко административни области на деление. Ролята на работещите в този логистичен щаб е да осъществяват и да компенсират всички дефицити в системата, така че българските граждани да получат навременна и достатъчна медицинска помощ и грижа във всяка една точка на територията на Република България.

Да нямаме хора, които да чакат да бъдат приети в лечебно заведение или да чакат преместването им от една област в друга област с органите на центровете за спешна медицинска помощ или пък някъде да има нужда от Ремдесивир и да се чака одобрение, административна процедура така нататък. Ролята да имаме бързи решения за много бързо време, защото най-важна е навременната помощ и това е основен принцип в медицината.

По отношение на повторното поставяне на КПП-та, министърът заяви:

За този вирус не можем да говорим с КПП-та, за този вирус можем да говорим само за няколко неща - на първо място е здравият разум - всички да знаят, че вирус има и този вирус е опасен, от този вирус умират хора, този вирус не е грип, не е обикновен грип, от него си отиват лекари и сестри. Второто нещо е да говорим с интелект, да не говорим със страхове, да говорим с ясни осъзнати цивилизовани решения, да говорим с дисциплина, да носим маски - тоест да спазваме правилата.

Ангелов обяви, че се въвежда изключително безкомпромисен контрол във всяка една точка, в която може да има контролиращ орган.

Синхронизирали сме действия с абсолютно всички държавни институции и няма да позволим на никой да си мисли, че е по-голям от правата на всички. Правата на всички са еднакви, правото на живот е над всички останали права, така че контролът ще бъде повсеместен и той ще бъде безкомпромисен, каза министърът.

Санкциите ще бъдат еднакви за всички ще ги налагаме, докато хората почнат да спазват мерките, не само хората, а и всички институции, които са длъжни да следят за тях, там, където се неглижират, ще бъдат наказвани. Затягане на мерки към този момент няма да има категорично!, добави здравният министър.

Маски на открито?

Не спират да валят предложенията към нас за това. Нямаше лечебно заведение и лекарите, и сестрите да не поставят това условие, за да продължат да работят, защото те казват, че са изоставени от нас. Ще обсъдим тези техни притеснения с главния държавен здравен инспектор доцент Кунчев. Тогава ще вземем всъщност това решение дали, а тази мярка да бъде въведена - пак казвам, тази мярка не е ограничаване, тази мярка не е затваряне, тази мярка не е абсолютно никакво лимитиране, тази мярка има две цели: да спаси колкото се може повече хора от заболяването и да спаси колкото се може повече здравни кадри, медици, сестри, санитари, за да има кой да ни лекува и за да има кой да стои на първа линия денонощно, обясни Ангелов в завършек.

Областният управител Бисер Михайлов обясни, че в закона са предвидени следните санкции за неспазване на мерките - първото нарушение се санкционира с 300 лв. и последващото такова вече на 1000 лв.

Целта е освен екипите на РЗИ, на полицията, които стартират усилени проверки на територията на област Благоевград, и общински екипи да се включат с цел по-строг и сериозен контрол на спазването на противоепидемичните мерки.

Моето очакване в рамките на 14 дни да проследим какъв ще бъде резултатът от тази дейност именно по контрол на спазването на мерките и разбира се дано и вътрешното убеждение на хората сработи, така че да намалим степента на заболяването covid-19 на територията на област Благоевград, за да можем и да облекчим изключителното натоварване върху здравната система и върху лечебните заведения на територията на област Благоевград.

Михайлов припомни, че самите кметове на общини имат в оперативната самостоятелност да взимат решения и да налагат мерки ограничителни такива, които да доведат до намаляване на разпространението на заболяването - такива мерки бяха наложени от кметовете на община Якоруда, община Белица, община Благоевград относно забрани за провеждане на сватбени тържества, кръщенки.

Вечерен час може да бъде въведен за учениците в община Гоце Делчев като поредната мярка срещу разпространението на коронавируса.

Днес проведох и пореден разговор с кмета на община Гоце Делчев, като се предвижда обсъждането на вариант учениците да бъдат сложени под вечерен час, тъй като наистина положението в община Гоце Делчев и района по отношение на болните от covid-19 също е сериозно преди натоварването на болницата. Тези мерките ще бъдат гласувани на щаб и отново въведени.

Нека покажем, че можем да ограничим контактите си в рамките на поне 14 дни, така че да се види обратният резултат и намаляване на  болните в област Благоевград, за да можем да излезем от така наречената „червена зона“, призова Михаилов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK