4-годишна мечка маркираха в парк "Централен Балкан"

Снимка: © Централен Балкан

Четиригодишна мечка с тегло 90 килограма са открили и са маркирали с GPS-нашийник природозащитниците от парк "Централен Балкан". Това съобщиха от парковата дирекция в Габрово.

Младото животно е втората кафява мечка, маркирана през ноември, с чиято помощ ще продължи проучването на вида в парка, обясниха природозащитниците.

Мечката е уловена на 22 ноември в района на село Рибарица. Намерили са я екипи на сдружението за дива природа "Балкани" и на парковата дирекция. На 7 ноември край град Априлци е бил намерен и маркиран 8-годишният мечок Цветан, който е тежал над 200 килограма, припомниха от парка.

Проследяването на мечките в парка е дейност, изпълнявана по договор между Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и сдружението за дива природа "Балкани" в рамките на проект за проучване на миграциите, териториите и местообитанията на кафявата мечка.

През октомври се е състоял ежегодният мониторинг за проследяване на броя, половата и възрастовата структура на кафявата мечка, информираха от парковата дирекция.

Според двудневното проучване няма отрицателни тенденции в състоянието на мечките, обитаващи парка. Четирийсет паркови служители, представители на Държавното горско стопанство в Троян и на Държавното ловно стопанство "Русалка" са обходили 20 маршрута в защитената територия.

Откритите дири, екскременти и следи от нокти и зъби по дърветата са послужили за определяне на приблизителната възраст на мечките, за вида на храната им и за времето на преминаването им през парковите участъци. Следи от преминаване на мечки са открити по десет от двайсетте маршрута. 


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK