Новият център в Гоце Делчев пред акт 15, от дома в Петрово превеждат 5 деца

снимка: infomreja.bg

Пет деца в риск на възраст от 10 до 21 години най-късно до месец декември ще бъдат преведени от Дома в село Петрово в новия Център за предоставяне на условия за живот близки до семейната среда на деца в риск в Гоце Делчев. За целта са проведени анкети с техни близки на децата. Според направеното проучване някои от децата не са добре приети в семействата им, а на други родителите им са починали, което означава, че не може да се разчита по никакъв начин на близките им, дори и за евентуални посещения.

На пресконференция в Гоце Делчев отговорникът по проекта Огнян Лазаров съобщи, че са издирени и други седем младежи от района на общините Гърмен и Гоце Делчев, които живеят в различни социални домове в страната. Едно от децата никога не е виждало родителите си, уточни Лазаров.

Настаняването ще се извършва от Агенцията за социално подпомагане, като от същата институция ще бъде обявен конкурс за набиране на персонал, необходим за центъра в Гоце Делчев.

Капацитетът е 14 деца и младежи в риск, за които ще се грижат 13 души професионален персонал.

Според проекта в новата социална придобивка в Гоце Делчев след конкурс ще бъдат открити 13 нови работни места, сред които за ръководител на центъра, психолог, рехабилитатор и пет детегледачки.

Центърът ще бъде ситуиран в района на бившето военно поделение. Сградата вече е готова и е пред подписване на акт 15, съобщиха днес по време на представянето на проекта ресорният заместник-кмет на община Гоце Делчев Саид Иброш и строителният надзорник Стоян Марков.

В момента се извършват довършителни работи и се очаква до седмици да пристигне и цялостното оборудване, което ще бъде доставено от варненската фирма "Евро Демис”, спечелила конкурса.

Оборудването на центъра е на стойност 34 183 лева без ДДС, уточни Огнян Лазаров.

Настанените в ЦНСТ лица ще имат спални помещения за двама, кухня, санитарни помещения, пространство за занимания и други. Срокът, в който центърът ще бъде на пълна държавна издръжка, е 1 година, след което общината с помощта на социални институции ще поемат издръжката му.

До края на годината община Гоце Делчев очаква да стартира и изпълнението на следващ социален проект на стойност от 139 924 лева за настаняване на 12+2 лица след 21-годишна възраст, съобщи заместник-кметът Саид Иброш.

Интерес към представянето на новия проект проявиха директорите на домовете „Иван Кюлев" и „Символ на любовта", които зададоха много въпроси, тъй като е голяма вероятността възпитаници от техните социални заведения да бъдат прехвърлени в новия център за деца в риск.

За съжаление повечето от въпросите на директора на дом "Иван Кюлев" Костадин Ендрев не намериха задоволителни отговори, тъй като все още се чакат указанията за настаняване от съответните институции.

Представеният днес публично проект на община Гоце Делчев е със 100 % европейско финансиране. Проектът е със заглавие  „Изграждане на ЦНСТ за предоставяне на нов вид резидентна услуга в общността“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г., схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги на деца в риск“.

 

КОМЕНТАРИ

Писна ми22:22 - 10.10.2013
Пак ли това малоумие Саид Иброш ууууу
до 1322:09 - 10.10.2013
Тъпако много си елементарен , тези деца са болни иматнужда от постоянно лекарско наблюдение ,от рехабилитатори ако мислиш че на тези 13 души персонал ще им е леко исъс заплати от 300-400 лева . Ами иди се кандидатирай и дано се класираш да те видя как ще издържишпри тези деца . Трябва да имаш сърце за да се грижиш а ти явно нямаш , празен си с много злоба и простотия.
1321:59 - 10.10.2013
Уточнение-за децата ще се грижат 5 ЛЕЛКИ,а останалите 8(осем)ще са заплатажии,но все пак добре,и 5 работни места са достатьчни,и заплатажиите дет не ги броим за работници стават цели 13-БРАВО.
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK