Новината за опашките от коли и камиони на „Кулата“ не е новина

Снимка: Infomreja.bg

От българска страна на пункта се работи на пълен капацитет вече 10 години

Новината за опашките от коли и камиони на „Кулата“ не е новина или как всяка година има пикове и спадове на интензитета на преминаващите.

Опашките на граничния пункт са дотолкова познати на всеки пътуващ, че актуализацията на информацията относно задръстванията по границата дори няма необходимост да се случи.

Ако снимка от 2017 година ви покаже как майки с деца, мъж с кучета и тираджии чакат на 40 градусовия асфалт, то три години по-късно картината нито се е променила, нито и условията, при която тя се е случила.

С други думи казано – юни е, предстоят юли и август. Учудващо ли е, че 3 часа преди да бъде обявено падането на „гръцката“ карантина, българите вече настъпваха на пункта, искайки час по-рано да излязат от страната си.

Всеки път новината за „Кулата“ съдържа следната информация: има голям пътнико-поток от коли и камиони, български туристи нямат търпение да отидат на гръцкото море, областният управител, шефа на КПП-то, МВР министърът, шефа на Митниците дадоха брифинг по случай опашките. Техните думи се изчерпват в обяснението, че от българска страна и 10-те гишета на вход и изход работят на пълни обороти.

Днес обаче новината има един друг акцент – КОВИД, или забавянето на обработката на документите, защото сърбите и румънците отиват в Гърция на море, а се третират като граждани на „трети страни“. Само че ще дойде петък и събота, а след това и неделя вечерта и трафикът с или без коронавируса няма да е по-лек, напротив. Камионите пак ще чакат, както всяко лято, колите пак ще се нижат, а постове от полицаи ще има по цялото трасе от „Кулата“ до София.

Дори и протест на гръцките фермери през пролетта, протест на гърците и затворените фериботи - и това не е ново, всичко е до болка изчерпано.

Гледката от тираджии, опънали маси пред камионите на сянка, на деца, играещи с топка на АМ „Струма“ не е нещо невиждано. То просто ни подхранва като медии, за да излъчваме и пишем репортажите си.

Не е ново и оплакването от липсата на тоалетни по трасето, но в името на морето и морските вълни си струва да стоиш 5 часа на опашка, знаейки, че калмарите и узото питат за теб.

От МВР междувременно съобщиха: Изключително интензивно е движението на ГКПП Кулата-Промахон. (Не думай! – б. р.) От българска страна на пункта се работи на пълен капацитет – по петима служители на вход и на изход от страната обработват пътникопотока в двете посоки, от гръцка страна служителите са общо трима. Това значително намалява пропускателната способност на пункта.

Допълнително забавяне има и заради въведеното от страна на Гърция изискване при влизането на сръбските граждани в Гърция, които са граждани на трети страни. Всеки сръбски гражданин декларира устно пред гръцкия полицай адрес на пребиваване и телефон. На голяма част от тях се извършва и тест за ковид-19.

От ГДГП препоръчват българските граждани да се насочват и към ГКПП Илинден, както и към останалите пунктове на българо-гръцката граница - Маказа, Капитан Петко войвода и Ивайловград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK