Борисов поиска етична комисия да предотвратява корупционни скандали в ГЕРБ

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов предложи създаването на етична комисия към партията, която да предотвратява корупционни практики сред членове на формацията, съобщава Свободна Европа. Борисов поиска новият орган да проверява всички сигнали постъпили от фейсбук страницата или сайта на партията и да се взимат превантивни мерки.

„Няма да има милост за никого, защото така партията няма да съществува“, каза Борисов по време на Националното събрание на ГЕРБ и призова съпартийците си „да си огледат какво са правили и какво правят и да го правят с акъла си“.

На конгреса беше гласувана оставката на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в партията. Той се оттегли първо от всички свои публични постове, а след това и от партийнисте си позиции, след като разследване на Свободна Европа и Антикорупционния фонд разкри, че е придобил апартамент на цена близо четири пъти под пазарната от фирма „Артекс“ след като ръководената от него парламентарна група на ГЕРБ е гласувала законови поправки, които разрешават на фирмата да построи небостъргача „Златен век“.

С 1046 гласа „за“, 10 „против“ и 11 „въздържал се“ Цветанов беше освободен като зам.-председател на ГЕРБ и зам.-председател на Изпълнителната комисия. Премиерът Борисов определи решението като „трудно“ и призова „да не кометираме тази тема повече, достатъчно е болезнена“. Националното събрание определи, че занапред председателят на партията ще има двама, вместо трима заместници, както беше досега.

Борисов остро критикува структурите на ГЕРБ в Плевен, където патрията остана втора на европейските избори през май. „Няколко човека са се възприели за тартори и ние не само нямаме успех, а ни се смеят“, каза лидерът на партията и изброи инфраструктурните проекти, реализирани в областта при управлението на ГЕРБ. „Там трябва първо етичната, а после изпълнителната комисия да отреже до основи“, даде пример Борисов за бъдещата работа на новата етична комисия.

На партийния конгрес като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ беше освободена Румяна Бъчварова, която в момента е посланик на България в Израел. По предложение на Борисов на местата на Цветанов и Бъчварова бяха избрани Цвета Караянчева и Тодор Стаматов Тодоров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK