"Български пощи" търси частна фирма, която да разпространява вестници срещу 60 млн. лв.

Снимка: Infomreja.bg, архив

Предвижда се подизпълнителят да извършва цялата дейност - от планиране до връщане на непродадените издания

Държавното дружество „Български пощи“ търси подизпълнител, който да разпространява вестници и списания в страната. Това стана ясно от съобщение за обществена поръчка, обявена от държавната компания.

Предвижда се подизпълнителят да извършва цялата дейност - от планиране до връщане на непродадените издания. Стойността на поръчката е 60 млн. лева без ДДС, които се очаква да бъдат разпределени за 4 години, съобщава Свободна Европа.

Решението „Български пощи“ да разпространява печатните издания в страната влезе в сила на 1 март тази година. Това стана след като веригата Lafka обяви, че прекратява дейността си заради промените в Закона за хазарта, с които частните лотарии бяха забранени. Търговската верига беше основен разпространител на периодични издания, наред с търговията с лотарийни билети, цигари и други стоки.

Решението пощите да разпространяват вестниците и списанията обаче беше взето през октомври 2019 г. от Министерския съвет след като премиерът Бойко Борисов предложи идеята публично. Предложението беше отговор на констатациите на „Репортери без граници“, че контролът на депутата от ДПС Делян Пеевски върху по-голямата част от българските медии, както и върху дистрибуцията на печата, е основната причина България да е в дъното на класацията по свобода на соловото в ЕС.

От думите на министъра на транспорта Росен Желязков се разбра, че държавата ще дотира разпространението на печатните издания. „В момента на пазара няма друга компания, която да може да изпълни този ангажимент (освен "Български пощи", б.а.), тъй като той генерира дефицит“, каза той.

Желязков посочи, че максималната държавна помощ, с която да се покрият загубите, е 15 млн. евро на година, тъй като за по-голяма се изисква разрешение за държавна помощ от ЕК. От поръчката, обявена от „Български пощи“, излиза, че дружеството е готово да дава по 15 млн. лева на година за разпространение.

Според изискванията в поръчката могат да участват фирми, които в последните 3 години са изпълнили поне една поръчка със същата или сходна дейност. Под „дейности сходни с тези на поръчката“ се разбира: услуги по логистика и доставка на пощенски пратки и/или периодични издания“, пише в документите.

Бъдещите разпространители трябва да имат една централна складова база в София и поне още 12 в страната. Посочени са и конкретните градове, в които да се намират - по-големите областни градове.

Има изисквания за това какво да е оборудването на складовете, както и до тях да може да се стига поне по два пътя. Кандидатите трябва да имат поне 140 коли, с които да разкарват вестниците из страната, както и минимум 400 служители, които да са заети с изпълнението на поръчката.

Изпълнителят ще трябва да сключва договори с пунктовете за крайна търговия, да планира заявките за всеки тираж, да взима изданията от печатниците и да ги разпределя в страната, да връща непродадените вестници и списания, както и да администрира плащанията. /Свободна Европа/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK