На 26-и май отварят детските градини в Дупница

Снимка: Infomreja.bg

Родителите са задължени да уведомяват персонала за здравословното състояние на детето

Със своя заповед от днес (19 май 2020 г.) Министърът на здравеопазването разреши отварянето на детски градини и детски ясли от 22 май 2020 г. По този повод днес се проведе работно съвещание в Общинска администрация с директорите на детските градини относно готовността им за работа при гарантиране на безопасността на децата, техните семейства и на педагогическия и непедагогическия персонал.

Целта е да се подпомогнат работещите родители и посещението на детските градини няма да е задължително до края на извънредната санитарна ситуация. Министърът на образованието и науката призова родителите да оставят децата вкъщи и да ги пращат в детските градини само ако е крайно наложително. Родителите не са длъжни да представят медицински бележки за дните, в които децата не са на детска градина.

Общинските детските градини и ПДЯ „Пролет“ ще отворят врати на 26 май (вторник). Родителите са длъжни да уведомяват персонала на детските заведения за здравословното състояние на детето и членовете на семейството. Всички родители следва да попълнят декларация, предоставена от детските заведения за информирано съгласие и споделена отговорност. За родителите са задължителни всички противоепидемични мерки: спазване на физическа дистанция, използване на лични предпазни средства. При видими прояви на остри респираторни болести ( кашлица, хрема и др.), родителите и техните деца няма да се допускат в детските заведения.

Сутрин на входа ще се мери температурата и всяко дете ще бъде проверявано за симптоми. Допълнително ще бъдат изпратени в детските градини медицински сестри от училищните здравни кабинети. Предвиждат се по четири дезинфекции на ден. Директорите ще следят броя на децата в група да бъде около 10-12. На персонала ще бъдат осигурени необходимите лични предпазни средства. Там където е възможно ще се осигурят различни входове за отделните групи.

Очакват се подробни инструкции от МОН за организирането на работата в детските заведения през деня и изготвен протокол за реакция при съмнения за симптоми.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK