Недко Каблешков по стъпките на Майстора между Фролош и Дивля в навечерието на 24 май

Снимки: Читалище "Асклепион"

В един и същи ден са открити три паметника на Майстора - в Кюстендил, пред сградата на СБХ в София и в село Фролош

Художникът Недко Каблешков, който 33 години бе директор на Художествена  галерия  „Владимир Димитров-Майстора“ и събра през това време във фонда й огромен брой творби на големия художник, посвети няколко дни в навечерието на 24 май, за да посети селата Фролош и Дивля. Семейството на Владимир Димитров идва във Фролош през Влахинска планина от село Вирче, което днес е в пределите на Република Северна Македония, до самата ни граница с нея.

Бъдещият художник се ражда там през 1882 година и е едва седемгодишен, когато семейството поема надолу, покрай долината на река Струма, към Кюстендилското поле, за да потърси в него място за свой дом. По случай 90-годишнината от рождението на Майстора – през 1972 година, в центъра на родното му село е издигнат триметров паметник, дело на скулптура проф. Величко Минеков. Мястото за паметника е избрано от Недко Каблешков, който сега, 48 години по-късно, отново отиде там, за да се поклони. Той припомня, че в един и същи ден са открити три паметника на Майстора -  в Кюстендил пред новата художествена галерия, пред сградата на СБХ на  „Шипка“6 в София и в село Фролош. Според него, няма никъде  друг такъв случай да са открити едновременно три паметника на една и съща личност.

В самото навечерие на 24 май Недко Каблешков посети още едно място, дълбоко свързано със съдбата на Майстора –  радомирското село Дивля, където художникът създава едни от най-вълнуващите си картини между 1928 и 1930 година. На мегдана и в това село има паметник на Майстора, също дело на проф. Величко Минеков, но не в цял ръст както другите, а скулптурна глава върху двуметров постамент. Паметникът е направен през 2002 година по случай 120-годишнината от рождението на Майстора по инициатива на тогавашния кметски наместник в Дивля Георги Андреевски.

С този някогашен кмет, който и до днес е един голям ентусиаст за всичко, свързано с духовността и традициите в този край, успя да се срещне Недко Каблешков.  Срещата беше колкото добър шанс, даден от случайността, толкова и благодарение на усилията на съпругата на Н. Каблешков – арх. Милка Каблешкова в краткото време да се издирят и максимално да се оползотворят възможностите да бъде открит именно този човек и да  научат от него каквото все още е възможно за дивленския период от живота на Майстора и особено за филма, посветен на него, заснет по инициатива на Г. Андреевски.

Големият успех от тази среща на едни своеобразни последни мохикани беше обещанието чрез семейство Каблешкови копие от заснетия преди години в с. Дивля филм за Майстора да стигне до фонда на Кюстендилската художествена галерия, сподели Виолета Атанасова от НЧ „Асклепион 1998“.

 

КОМЕНТАРИ

Ива Андреевска04:16 - 05.06.2020
Много хубаво и интересно място.Хубав празник!
Ива Андреевска04:16 - 05.06.2020
Много хубаво и интересно място.Хубав празник!
Ива Андреевска04:15 - 05.06.2020
Много хубаво и интересно място.Хубав празник!
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK