Нови 80 ХИВ-позитивни за първото тримесечие на годината

снимка: infomreja.bg, архив

През първите три месеца 2013 г. 89 292 лица са изследвани за ХИВ, открити са 78 лица с ХИВ, отчетоха от РЗИ - Кюстендил.
Всяка трета неделя от месец май се отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Тази година той ще бъде почетен на 19 май, когато ще бъде и заключителният трети етап на Националната АНТИСПИН кампания „Животът е безценен!”

 И през тази година 57 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а 21 жени. Горната възрастова граница при мъжете е 65 години, а при жените - 59 години.Според пътя на предаване на инфекцията отново се очертават две особено уязвими групи – мъже, които имат сексуални контакти с други мъже и инжекционно употребяващи наркотици.

След 2004 г. наблюдавахме увеличение на броя на случаите на ХИВ сред инжекционно употребяващите наркотици, като тази тенденция се запазваше до 2011 г. – тази група съставляваше 32% от всички новорегистрирани. През 2012 г. относителният им дял намалява до 25,4%.

В същата година се наблюдава увеличаване на разпространението на ХИВ инфекцията сред другата уязвима групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже.Успоредно с намaляването на лицата, които се инфектират с ХИВ чрез употребата на инжекционни наркотици, намалява и процентът на младите хора под 29 години.

Прави впечатление, че регистрираните случаи се концентрират основно в по-големите области на страната, където и броят на изследваните лица е най-висок - София град – 30 лица, Пловдив – 7, Варна – 5 и в другите региони на страната под 5.Над 10 % от новорегистрираните случаи са сред чуждестранни граждани, които пребивават в страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK