Личните лекари нямат право да изписват безплатни лекарства за коронавирус

Снимка: iStock

Законодателството в България забранява да се изписва рецепта без преглед

Личните лекари не могат да изписват безплатни лекарства на пациенти, заболели от коронавирус, тъй като според Закона за здравното осигуряване нямат право да изписват рецепта без преглед, а прегледът трябва да им се заплаща според вида - амбулаторен или дистанционен.

Това обясни за news.bg д-р личният Костадин Сотиров, който е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив и член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Така на практика от днес личните лекари не могат да изписват лекарства за коронавирус на пациенти, което бе обявено от НЗОК.

По думите на д-р Сотиров причината е, че за да се стигне до такава възможност, трябва да има официален документ за решението, който минава през БЛС и да се съгласува с НСОБПЛ. "Провеждат се преговори - когато се постигне съгласие и колко ще плаща НЗОК - се подписва анекс към НЗОК, публикуван в Държавен вестник с анекси към индивидуалните договори на всички лекари, след което програмисти трябва да настроят и софтуера", обясни Костадин Сотиров.

Той е категоричен, че законодателството в България забранява да се изписва рецепта без преглед. Едва след като направи преглед, джипи има право да изпише рецепта, като личен лекар не може да изпише по здравна каса рецепта, изписана от друг, на практика в ковид зоната. Затова може да се отнемат и лекарските права, поясни още проблемът лекарят.

"Ние искаме да вършим тази работа, но тя трябва да ни бъде и заплатена", каза Сотиров и даде за пример, че такива разговори са водени с МЗ, но накрая от там отказали среща.

МЗ да обясни - само рецепта не може да се прави, има ли преглед, ведомството трябва да го плати, не може министърът да нареждат как да се преглежда пациент и какви изследвания да се направят. Никой личен лекар не издава безплатни лекарства и се очаква среща, за да се изясни. От професионалното сдружение имат готовност да се включи в такава, категоричен е Сотиров. Той добави, че лекарите искат това да се заплаща като преглед. Управляващите решиха да плащат на ковид кабинети, вместо на 4100 общопрактикуващи лекари, заключи лекарят. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK