Нови 13 случая на болни от СПИН от началото на годината

Снимка: Infomreja.bg, архив

По повод 14 февруари 2017 г., Деня на влюбените и виното, отново стартира Вторият етап на Националната АНТИСПИН  кампания. Тя се провежда за четиринадесета поредна година от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ на Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, училища и медии.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ на Министерството на здравеопазването от началото на годината до 1 февруари 2017г. са открити нови 13 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са 2487 лица.

И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от броя на жените.

Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция в България през 2016г. са инфектирани по сексуален път.  

През 496 г. 14-и февруари бил обявен за ден на „Св. Валентин”, в който хората показват своята привързаност и любов към своите любими. На този ден традиционно се подаряват картички - „валентинки” с любовни послания, бонбони, цветя, червени сърчица или други дребни подаръци. Любовта е празник за душата, но и отговорност, необходимост да споделиш грижи и чувства, да преодолееш безпомощност и самота. Тя изисква много, но и дава много. Човек не може да се научи на любов от книгите, но той може да изгради ценностна система, сексуалност, която да го прави отговорен за своите постъпки, коментираха от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил.

От там напомнят, че освен любовта във всички човешки дейности, любовта между двама души е най-красивото преживяване, което прераствайки в сексуални взаимоотношения може да крие и рискове от нежелана бременност или полово преносими болести в това число и ХИВ/СПИН.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK