Новата сграда на Неврокопската митрополия е пред завършване

Снимка: Infomreja.bg

След 20 години архитектурното чудо е факт

Сагата на Неврокопска митрополия започва още през 1999 година, когато старата сграда изгаря за една нощ.

Още на следващата година митрополит Натанаил възлага на един от най-добрите архитекти в България по това време - арх. Димов, проекта за нова сграда на Невропска митрополия, като заданието му било тя да бъде най-впечатляваща сред църковните сгради в България.

Такъв проект изготвя покойният вече архитект, който не успява да види прекрасното си творение завършено.

Строежът тръгва бързо и сградата за няколко години е покрита, осанката й е внушителна, а по архитектурен облик Неврокопска митрополия си съперничи с най-значимите институционални сгради в България, като размерът й дори надминава този на Духовната семинария в София.

В сградата ясно отчетлив е ортодоксалният готически стил, от който явно е повлиян авторът й.

Митрополит Натанаил дава пусков срок за духовната обител Стефановден 2011 година, но предвиденият бюджет за довършването на ювелирния проект се налага да бъде пренасочен. Неврокопска епархия изненадващо се намесва в сделката за хотелски комплекс "Неврокоп" и го купува, което замразява строежа. Следват тъжни години, в които Неврокопски митрополит Натанаил се бори с тежко заболяване, което го сломява, и той е погребан в двора на своята рожба – сградата на Неврокопска Митрополия.

Новият етап в строителството и довършването на сградата настъпва при новия Неврокопски митрополит – Серафим, който е ученик на Дядо Натанаил.

Малко известен е фактът, че преди да стане духовник, митрополит Серафим завършва ландшафтна архитектура. Той наема група млади архитекти, които да визуализират неговите идеи за допълване орнаментиката на фасадата. Сред тях са арх. Цокова, арх. Николова и арх. Витанов, който е родом от Гоце Делчев. Невероятните мозайки пък са дело на сръбския скулптор Милан Филипович.

Така след 20-годишна строителна сага днес новата сграда на Неврокопска митрополия накрая засия с красотата си. Сега всички очакваме окончателното завършване на това архитектурно бижу в центъра на град Гоце Делчев. / Goceto.com/

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK