Новата седмица идва със сняг

Снимка: Infomreja.bg, архив

12 области са с жълт код

Валежи от сняг ще обхванат по-голямата част от страната, в западните райони те ще са значителни и ще започне да се образува снежна покривка. Дъжд ще вали в Горнотракийската низина и по Черноморието. Северозападният вятър ще отслабне и в по-голямата част от страната ще се ориентира от северсевероизток, ще е умерен до силен.

Дневните температури ще се понижат и максималните ще бъдат между между 0° и 5°, до 7°-8° в крайните югоизточни райони и по Черноморието. Атмосферното налягане още малко ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца. По Черноморието ще превалява дъжд. Ще продължи да духа умерен, временно силен североизточен вятър.

Максималните температури ще бъдат между 6° и 8°. Температурата на морската вода е 9-10°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. Над планините ще е облачно, по билата мъгливо, с валежи от сняг.

Ще духа умерен и временно силен вятър от изток, по високите и открити части от югозапад. По планинските проходи ще има снежни виелици. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра - около минус 3°. Във вторник ще е облачно с валежи: в Северна и Западна България от сняг, а в Горнотракийската низина и по Черноморието – от дъжд.

Дебелината на снежната покривка ще се увеличава. Ще продължи да духа умерен, в източните райони и в Дунавската равнина и временно силен вятър от изток-североизток. В Добруджа и Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици.

Застудяването ще продължи и преобладаващите минимални температури ще бъдат между минус 3° и 2°, а максималните – между 1° и 6°, в крайните югозападни райони до 7-8°. В сряда валежите постепенно ще отслабват и спрат, но ще остане предимно облачно. Вятърът ще остане от изток-североизток, временно ще отслабне.

Ще започне бавно да се затопля. В четвъртък вятърът отново ще се усили. Ще преобладава облачно време и на места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, в планините – сняг.

Жълт код за сняг е в сила за 12 области на страната, в три за дъжд и сняг, а в други три - за вятър, за 23 март, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението за сняг е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София област и град, Перник, Кюстендил и Смолян. В тези области ще вали обилен сняг и ще се образува снежна покривка. Количества: 10-15 л/кв. м, в южните райони на областите - до 20-25 л/кв. м. В областите Русе, Пазарджик и Благоевград има жълт код за дъжд и сняг.

В тези области ще вали сняг, а в южните райони – сняг. Очакваните количества са между 15 и 20 л/кв. м, в планинските райони - до 25 л/кв. м. Жълт код за вятър има в областите Добрич, Варна и Бургас. Там се очаква силен североизточен вятър до 15-20 м/сек.

На 23 март следобед се очаква усилване на вятъра от североизток до 14-17 м/сек (7 бала по Бофорт), с пориви до 20 м/сек (8 бала по Бофорт). Постепенно увеличение на вълнението до 4 бала. /Dariknews.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK