Цацаров: Убийството на Петър Христов е нагло посегателство в центъра на София

Снимка: Гл. прокуратура

„Убийството на Петър Христов е нагло посегателство в центъра на София“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров днес – 11.01.2018 г., по време на изслушването на извънредното заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. На заседанието присъстваха и градският прокурор на София Емилия Русинова, заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, главният секретар на МВР Младен Маринов, директорът на СДВР Ивайло Иванов и др.

Цацаров посочи, че се разследват всички версии за убийството на Петър Христов и изказа благодарност на разследващите от Столична дирекция на вътрешни работи (СДВР). Той потвърди, че убийствата в Нови Искър и последвалото самоубийство на Росен Ангелов са напълно доказани с ДНК-експертизи.

Според главния прокурор убийствата на Петър Христов и тези в Нови Искър, както и опита за убийство на данъчния инспектор в София, са тежки криминални престъпления, които поставят два въпроса – за ефикасността на системата на изпълнение на наказанията и за ефективността на експертната дейност в МВР. С промените в законодателството възможностите за избягване от присъда „лишаване от свобода“ са силно редуцирани. Градският прокурор на София посочи тежкия режим на привеждане на лишените от свобода в затвори и затворнически общежития след постановяване на присъда, при действащото преди 2015 г. законодателство.

Цацаров заяви, че според него задържането на осъдени лица следва да се осъществява от органите на МВР, а не от служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието. Главният прокурор изказа становище и по отношение на института на районните инспектори. „Тези структури са остатък от едно време, когато населението е регистрирано, организирано, известно. Тогава районният инспектор си е знаел контингента прекрасно. Сегашното време е далеч по-динамично в градовете, далеч по-трудно - в селата, и предполага много по-голяма мобилност и обезпеченост на районния инспектор, който в много случаи отговаря за три-четири села и се придвижва или с личен автомобил, или с мотоциклет, или с това, което автомобилният парк на МВР в градовете е отпуснал. За техническото му състояние въобще да не говорим. Ние струпваме върху районните инспектори огромно количество задачи и в същото време питаме защо не са ефективни. Следва да помислим за един съвсем друг модел на работа -  полицията като такава да действа на територията на определени населени места и градове. В цялата останала територия на страната би могла да действа с абсолютно еднакви правомощия жандармерия.“

Цацаров беше категоричен, че няма връзка между криминогенната обстановка и предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз, което България поема от днес. Главният прокурор изказа и задоволство от факта, че е налице изключително добра координация с органите на МВР на всички нива.

 

КОМЕНТАРИ

SS12:46 - 12.01.2018
Говори говори говори говори и накрая не казва нищо, типична болест както на прокоратурата така и на дупетатите.Химиотерапия и трябва на България.
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK