ВМРО-Гоце Делчев се поклони пред гроба на Тодор Александров в Лопово

Снимка: Личен архив

Голяма група гоцеделчевски войводи със семействата и децата си вчера бяха сред стотиците хора в местността Лопово над Мелник. Те се събраха там за да почетат 93-годишнината от гибелта на македонския революционер Тодор Александров.

Гробът на Тодор Александров се намира до параклиса „Свети Илия“ край село Сугарево, където 93-години след братоубийството историята проговори. Възстановка и залпове в памет на легендарния войвода огласиха околността.

„Щастливи сме, че и тази година знамето на ВМРО-Гоце Делчев, се развя на церемонията по случай гибелта на големия патриот и истински българин Тодор Александров“, сподели председателят д-р Иван Канелов и председателката на женската организация Снежана Стоева.

Представители на ръководството и членове на неврокопската патриотична организация положиха цветя и отдадоха почит пред делото, завета и каузата на революционера заедно с лидера си Красимир Каракачанов, евродепутата Ангел Джамбазки, народни представители от ВМРО, кметове на населени места, заместник-министрите на образованието Петър Николов, на околната среда и водите Николай Кънчев, на вътрешните работи Стефан Балабанов, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, представители на унгарските патриоти от „Йоббик”, представителите на ВМРО – Народна партия от Македония също и с български  организации от Македония и Западните покрайнини.

Революционната дейност на Тодор Александров започва едва когато е на 16 години. По време на Балканската война застава начело на чета от 117 души. На път за конгрес на Серския революционен окръг в Пирин, Тодор Александров загива от предателски куршум. Почти век след гибелта на революционера, поуката за поколенията и политиците днес остава.

„Историята, животът и делото на Тодор Александров са урок за воля и твърдост за защитаване на българската кауза“, бяха думите на евродепутата Ангел Джамбазки пред събралото се множество патриоти в Лопово.

 

КОМЕНТАРИ

Опа17:30 - 04.09.2017
Снежи хихихи
сус бе псе15:08 - 04.09.2017
сус бе псе !!!! не се дупи къде не ти е работа да не гоотнесеш
610:46 - 04.09.2017
Да не е ЛОПОВО на тези снимки там и св Илия ЛОПОВО е на 15-16 километра към Пирин все едно Перник и София да е едно там се е убит и се е погребан са 2 различни места .
Ццццц10:37 - 04.09.2017
Дори и платената ви статия е жалка и неграмотна ЛОПОВО хаха СУГАРЕВО идиотииии

FACEBOOK