Нова оперативна програма подпомага малките и средните предприятия

Снимка: Областен информационен център - Благоевград

Експертите на Областния информационен център в Благоевград взеха участие в представянето на новата Оперативна програма „Инициатива за МСП“ в столицата.

Оперативна програма "Инициатива за МСП" е силен инструмент за насърчаване на развитието на малките и средните предприятия в България, а страната ни е сред първите, осигурили ресурс за подкрепа на предприемачеството. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски в началото на информационна среща по повод на откриването на новата оперативна програма. 

Тя беше одобрена от Европейската комисия през месец октомври 2015 г. Бюджетът и е в размер на 102 млн. евро, които са изцяло от ЕС по линия на Европейския фонд за регионално развитие.

Новата Оперативна програма ще облекчи съществено предприемачите. По нея ще бъдат предоставяни гаранции на финансови институции, което ще намали високите изисквания за обезпечения по заемите. Очаква се, благодарение на ОПИМСП, да бъде намалена цената на заемните средства. Параметрите на програмата бяха представени от главния директор на дирекцията "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ивелина Пенева. Презентация за достъпа до финансиране направи Христо Стоянов от Европейския инвестиционен фонд. 

Конструктивният диалог и успешното партньорство с ЕК и Европейския инвестиционен фонд ни позволи да договорим шест пъти мултиплициране на средствата, каза по време на форума министър Лукарски и допълни, че очаква общият размер на отпуснати кредити да достигне 600 млн. евро. Според него през есента средствата трябва да станат достъпни за българския бизнес. 

Над 470 проекта пък са одобрени по първата процедура по ОП "Иновации и конкурентоспособност" - за подобряване на производствения капацитет на малки и средни предприятия. В обявените три крайни срока са одобрени над 470 проекта, като безвъзмездната финансова помощ е от близо 259 млн. лв. Министърът на икономиката бе категоричен, че чрез двете оперативни програми ще бъдат осигурени необходимите условия за устойчиво развитие на малките и средните предприятия в България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK