Нова кислородна инсталация и ново отделение в болницата в Петрич

Снимка: Община Петрич

Ново отделение по клетъчна терапия ще заработи във филиал Петрич на МБАЛ „Югозападна болница“ ООД.

Помещенията за него са готови, предстои оборудването им.

Отделението ще бъде сериозна крачка напред за региона, тъй като клетъчната терапия навлиза в областта на редица заболявания, в това число автоимунните.

Д-р Петров направи и презентация за технологията на работа в отделението.

В сградата на болницата в Петрич подобренията продължават и с нова работеща централна кислородна инсталация, която е пусната до болничните стаи и ще спестява усилията по пренос на кислородни бутилки при необходимост. Системата е изведена и в Приемен блок на болничната сграда в Петрич.

 За операционните зали и интензивно отделение има изградена също инсталация за сгъстен въздух.

„Успяхме да направим инвестиция в размер на близо 600 хил. лв.,  които защитихме по проект за повишаване на енергийната ефективност на болничната сграда. Така се случи и цялостният ремонт на отделенията в мащаб, който не е правен досега, убеден съм. Заделихме и собствени бюджетни средства“, уточни кметът Димитър Бръчков.

Извършен е неотложен ремонт на парната инсталация с цел по-висока ефективност на работа. Остарелите тръби са подменени с нови полипропиленови.

Средства са насочени за подмяна на дограмата, скъклопакети и врати, подмяна на съществуващите вертикални щрангове на отоплителната инсталация, закупуване на нова абонатна станция и други текущи.

„Пътят, по който върви болницата като развитие е правилният“, коментира и д-р Христо Френгов.

Председателят на ОбС – Петрич Георги Тренчев, отчете, че приходите от дейността на болницата за 2018 г. са 12 955 324 лв., което е с 2 269 945 лв. повече, сравнено с 2017 г.

Реализираната печалба в края на миналата година е 221 хил. лв. Има ръст и в средната брутна работна заплата на работещите в болницата. От 950 лв. - 970 лв. през 2017 г на 1 230 лв. към края на 2018 г. От м. април тази година е направена още една актуализация на възнагражденията.

Постъпили са на работа и нови двама лекари. Има подадени също осем заявления от лекари по Програмата за стимулиране на млади кадри в болницата.

С четирима предстои подписване на договори за работа, един е назначен и се подготвят неговите документи за специализация. От този месец влиза в сила нов график за работа на Родилните отделения в Петрич и Сандански, заради липсата на специалисти – неонатолози. Настоящите са в пенсионна възраст.

Родилно отделение в Сандански ще работи първите две седмици на месеца, а Родилно отделение в Петрич през вторите две седмици. Това ще важи до момента, до който бъдат обучени младите кадри -неонатолози, уточняват от ръководството на МБАЛ „Югозападна болница“ ООД.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK