Взеха превантивни мерки срещу коронавируса в Дупница

Снимки: Община Дупница

Фирми отмениха курсовете си за Италия

Кризисният щаб към Община Дупница бе събран от кмета инж.Методи Чимев във връзка с вземането на превантивни мерки свързан с коронавируса. На срещата, освен институциите, присъстваха представители на двете болници в града, д-р Сапаревска от РЗИ, представител на автотърговците в Дупница, както и двете транспортни фирми, които организират транспорт от и до Италия.

Обсъдени бяха взаимодействията между отделните институции и каква е готовността на инфекциозните отделения в болниците на града. "Превантивно се отменят всички групови мероприятия на територията на общината в следващите дни, докато не се успокои ситуацията. Получихме информация от двете фирми, че с организиран автобусен транспорт от Италия са пристигнали 4-ма човека в Дупница, а не 100-120 човека, както се упорито заговори.

Фирмите отмениха своите курсове от Италия за следващите дни. В случаите, в които ще организират автобусни превози от Италия, ще пристигат на автогарата в града, където ще бъдат посрещани всички пътници. Независимо, че на границите се вече осъществява специален пропусквателен режим, в Дупница повторно ще бъде правен такъв, като служители от РЗИ и медицински лица ще ги информират допълнително, както и ако се налага прегледи на място при симптоми.

Фирмите ще предоставят и списък на пристигащите лица в Дупница. Предстои да бъде направена и среща с директорите на учебните заведения и медицинските сестри. Всички институции поддържаме контакти. Разговарях и с ген.Мутафчийски тази сутрин, коментирахме ситуацията, както и мерките, които се вземат превантивно, както и намеренията ни за Дупница. Разбрахме какво е положението в двете инфекциозни болници в града, продължаваме да държим контакт с тях. Нека не се създава излишна паника и напрежение", коментира инж.Чимев.

"Паниката е лошо нещо. Няма заболели в България. Много е важно самонаблюдението и правилната реакция. Говоря за хората, които идват от райони, където има вируса. Не да тръгнат с колата и да обикалят личен лекар, после в едната болница, в другата, пък при трети лекар. Лекарите всеки ден получават инструкции от нас и имат готовност да реагират. Няма точни белези, че даден човек е с коронавирус. Хората, които са дошли от райони в чужбина, където има вируса или са били в контакт - при висока температура, болки в мускулите, кихане, кашляне да подадат сигнал към 112.

Много е важно да се вземат лични предпазни действия - да се мият ръцете с топла вода, сапун, дезинфектанти... Тъй като маските за лице са изчерпани, да използват 8-ката марля, която върши същата работа. Самосъзнание трябва да прояви всеки един, който идва от такава област, където има установен вируса и да се самоизолира от обществото за 14 дни.

Освен това, смъртността е около 1-1,5 % и е погрешно да се мисли, че който е заболял от коронавирус едва ли не вече няма шанс. Най-уязвими са хората с хронични заболявания, слаба имунна система и възрастни хора. Пак казвам, че процентът е около 1-1,5, много нисък в сравнение с други. Затова нека се спре с тази паника. Да бъдем отговорни, както към себе си, така и към нашите деца и близки", коментира д-р Сапаревска.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK