Автомобил се вряза в пешеходци в Стокхолм

Източник: ЕРА/БГНЕС

Товарен автомобил се е врязъл в пешеходна пътека в Стокхолм, съобщи Reuters. Автомобилът с висока скорост връхлетял върху тълпа в шведската столица. По първоначални данни трима души са загинали, а осем са ранени. Малко по-късно Мирър съобщи, че жертвите са петима души. Инцидентът е станал точно преди 15.00 часа местно време на "Дротнингатан" - една от големите пешеходни улици в града.

В българското посолство в Стокхолм няма информация за пострадали наши сънародници при днешното нападение. Това заяви посланикът ни там Валентин Порязов пред Нова телевизия. Ще има полицейски сили на ключови места в цяла Швеция, допълни той.

"Швеция бе атакувана. Всичко сочи терористичен акт", обяви на пресконференция премиерът Стефан Льовен. Правителството е информирано и прави всичко възможно, за да помогне на властите, допълни той.

Един човек е арестуван близо до инцидента с камиона малко след 16.00 часа, според различни медийни източници. По-късно бе съобщено, че полицията разпитва двама за нападението. Полицията в Стокхолм призова обществеността да остане вкъщи, да избягва центъра и да разпространи този съвет към познатите си.

По-рано "The Local" съобщи, че няколко души са ранени, след като камион се вряза в тълпа на една от основните търговски улици в шведската столица. Това съобщава "The Local". Полицията потвърди със съобщение, че е получила информации, че "човек в автомобил е ранил други хора".

Свидетели разказват пред местни медии, че са видели хора да лежат на земята. Метрото в града е спряно. По искане на полицията са спрени и влаковете от и за централната гара в Стохолм.

В 14.53 часа полицията получила обаждане чрез SOS системата, че няколко души са ранили други хора на пешеходната улица. Служителите на реда веднага са отишли на мястото, обясни говорител на полицията пред местното издание "The Local". От полицията допълниха, че в момента не знаят колко души са ранени. Работи се заедно с екипите за извънредни ситуации за установяване на броя.

"Нямам представа къде е автомобилът сега, това е информацията, с която разполагам", посочи говорителят. Полицията не пожела да коментира дали инцидентът може да е свързан с тероризъм, нито какво се е случило с автомобила. Органите на реда подчертаха, че все още оценяват какво се е случило.

"Не знам къде е превозното средство в момента, но ние ще актуализираме информацията на нашия сайт", допълни говорителят. Би Би Си съобщава, позовавайки се на местни медии, че камионът се е забил в магазин. Съобщава се също и за изстрели.

Свидетели разказват, че са видели камиона да се врязва в прозорец на магазин. От полицията уточниха, че информацията за изстрели засега не е потвърдена. Пострадали са откарани с линейки към болнични заведения. Медицински екипи оказват помощ на ранени и на място.

Очевидец обяснява, че хора стояли наблизо и снимали, докато полицията не дошла и не им наредила да се махнат. Шведската пивоварна компания "Spendrups", която е собственик на камиона, обяви, че той е бил похитен по-рано през деня.

"Това е един от нашите автомобили за доставка. По време на доставка за ресторант "Caliente" някой е скочил в шофьорската кабина и избягал с колата, докато шофьорът разтоварвал", обяви говорителят за връзки с обществеността.

Шведската служба за сигурност "Сапо" информира, че голям брой хора са ранени. Службата асистира на полицията с разследването. "Интензивна разузнавателна работа се извършва, за да се установи човекът или хората, които стоят зад атаката", допълват от службата.

Междувременно радио "Швеция" съобщи, че камионът е избухнал в пламъци. Кралят на Швеция Карл XVI Густаф разпространи изявление във връзка с инцидента. "Аз и цялото кралско семейство за съжаление бяхме информирани за атаката в Стокхолм този следобед. Основата и обхватът на инцидента все още не са известни. Следим развитието, но нашите мисли вече са с пострадалите и техните семейства", се посочва в изявлението на краля.

Германия стои с Швеция срещу терора. Това обяви говорителят на германския канцлер Ангела Меркел след атаката в Стокхолм. "Нашите мисли са с хората в Стокхолм, с ранените, техните роднини, спасители и полицията. Ние стоим заедно срещу терора", написа говорителят в Туитър. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK