„Мозайка от занаяти“ гостува на Историческия музей в Кюстендил

Снимка: Личен архив

Откриването на изложбата е на 19-и септември от 17.30 часа в джамия „Ахмед бей“

Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово, гостува на Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” – Кюстендил с изложбата „Мозайка от занаяти”, посветена на 55-годишнината от откриването на музея на открито.

Тя представя традиционните занаяти, характерни за района на Централна Стара планина. Над 200 експоната разказват за тяхното развитие – някои практикувани от векове, други изчезнали, но носещи паметта за времето на битуването си или такива, определяни като „занаяти в риск”, чиято съдба е застрашена.

Сред богатата палитра от занаятчийски изделия може да бъде видяна чантата на търговеца Ради Минев Червенаков от с. Боженци.

Тя наподобява дисаги и може да бъде носена не само на рамо, но и да се закача на седлото на коня.

Според наследниците на търговеца Червенаков, чантата е произведена в периода 1850-56 г., а техният прародител е бил близък приятел на Петко Р. Славейков. Дружбата им се заражда по време на честите пътувания на двамата до Цариград.

В изложбата са включени и интересни свидетелства за развитието на традиционния занаят златарство през XIX и XX в. Такива са например модели на чакмаци за огниво, изработени от майстор Михо Златар, носещи надпис с неговото име.

Той е един от най-изтъкнатите куюмджии – златари и носител на сребърен медал от Лондонското изложение през 1907 г.  Мярка за пръстени от началото на двайсети век, притежание на друг известен габровски куюмджия - Игнат Ванков, също може да бъде видяна в експозицията. 

„Мозайка от занаяти” показва и изделия на съвременни майстори, участници в национални и международни надпревари, организирани от ЕМО „Етър” в дните на Международния панаир на традиционните занаяти. Изложбата е придружена от филми, представящи характерните занаяти в района на Централна Стара планина.

Автори на изложбата са Росица Бинева и Румяна Денчева – уредници в ЕМО „Етър”, дизайн Мирослав Живков, фотография Росина Пенчева.

Откриването - на 19 септември 2019 г., 17:30 ч., в изложбената зала на джамия „Ахмед бей“, е част от инициативата Европейски дни на наследството.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK