Ученици от НПГ „Димитър Талев“- Гоце Делчев, разказват за своите технически постижения

Снимка: Infomreja.bg

Среща с творците на два наградени проекта

Наскоро от Горна Оряховица се завърнаха двата екипа ученици и преподаватели от НПГ „Димитър Талев“, които участваха в Националното изложение – конкурс „Младежко техническо творчество“, където бяха отличени с престижни награди. Вече преживели напрежението около представянето, те спокойно разказват за своите проекти и за идеите, свързани със следващото им участие във форума.

„Това беше нашата първа самостоятелна изява. Много съм доволен от постигнатото трето място и се надявам следващата година да сме на първо!“ – казва Александър Чолаков от 9. Д клас.

Член на клуб „Приложна електроника“ е и Мария Гудева от 9.а клас. Тя също е участвала в разработването на органайзер за прием на лекарства – изобретение, към което вече проявяват  интерес дори чужди фирми. Нейната работа в клуба я е убедила, че точно технологиите могат да помогнат на човечеството.

Младите хора споделят идеята си да разширят проекта, като го направят използваем и от глухи и незрящи хора. Вече знаят и как ще стане това – за  хората с увреден слух, които не могат да чуят записа „Моля те, вземи си хапчето!“,  ще използват стробоскоп, който ще пуска  мигаща светлина и така ще им напомня да си пият лекарствата.

В разговора с учениците се включва и техният ръководител, преподавателят Коце Кокошаров. Той пояснява, че изобретението, плод на 8-месечен труд, разполага с 16 програми и дава възможност за различни комбинации от дни и часове – от настройки за един ден до цяла седмица. Ако  се произвежда за пазара, то ще помага на много възрастни хора. При това цената му няма да бъде висока.

Благодарност за реализирания проект  заслужават както учениците и техният преподавател, така и ръководството на училището и фирмите „Пиринпласт“ и „Пиринтекс“, подкрепили го материално.

Горди с постижението си са и членовете на клуб „Роботика“ с ръководител инж. Атанас Савов. Тяхното изобретение „Смарт парник“ също предизвика голям интерес на изложението и беше класирано на четвърто място.

Трима от петимата ученици, участвали в разработката - Мария Савова, Иван Горанов и Осман Топчиев от 11.г клас, вече имат значителен опит в представянето си на Националния конкурс за младежко техническо творчество.

„Преди две години участвахме с проект на електропастир и спечелихме поощрителна награда. Миналата година – с роботизирани системи, и получихме приз за най-бързо развиващо се училище. Сегашното ни участие е с иновация в земеделското производство, като проектът е съвкупност от няколко системи – за капково напояване, за вентилация, за следене на температурата, влажността  и киселинността на почвата“, с увлечение разказва Мария.

„Това е все още първата версия на парника. Занапред  ще го усъвършенстваме все повече. Той ще може да покрива и по-голяма площ, ако му поставим по-мощен процесор, повече сензори, по-голяма дънна платка и по-голям интерфейс“, допълва Иван.

Силно въодушевени от работата по проекта са и двамата им „съотборници“ Едвин Пеев от 9.в клас и Ангел Дапев от 12.е, които за първи път участват в подобен национален форум.

„Нашият парник е готов за приложение в ресторанти - дава допълнителни обяснения инж. Савов. – Ние сме посели босилек, магданоз, копър и девесил, които могат да бъдат отглеждани целогодишно, тъй като системата позволява автоматизирано да се допълват параметрите, които са необходими за конкретните насаждения.“

Проектът на клуб „Роботика“ е реализиран с финансовата помощ основно на община Гоце Делчев, която спонсорира и провеждането и на лятната академия по роботика в НПГ „Димитър Талев“. Съществена е и подкрепата от страна на ръководството на гимназията, на фирмите „Ибуш“, „Микс арт дизайн“ и на Бертрам Ролман. Затова ръководителят на клуба сърдечно им благодари.

Задоволството и от двата отличени проекта е голямо, но още по-голямо е удовлетворението ни от факта, че именно млади хора са техните творци!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Анонимен16:32 - 16.10.2019
Какво толкова сте направили, та фукните ви са навсякъде. Този, който си е с акъла знае как да си взима лекарствата, а този който не си е с акъла на него трябва някой да му ги дава. По-добре се включете в група за помощ на самотни хора, отколкото да се занимавате с глупости.
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK