Уникална изложба по случай 140-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание ще грейне в София

Снимка: Община Кресна

В Централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София ще бъде открита единствена по рода си документална и фото изложба, посветена на 140-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание. Изложбата е съвместна инициатива на община Кресна и Националната библиотека и се провежда под патронажа на президента на Република България, Румен Радев. 

С приветствие към гостите ще се обърне вицепрезидентът Илияна Йотова, а кратки слова ще произнесат Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, директорът на Националната библиотека - доц. д-р Красимира Александрова, и кметът на община Кресна - Николай Георгиев. 

За откриването на изложбата са поканени министър-председателят Бойко Борисов, министърът на образованието и науката, Красимир Вълчев, министърът на културата, Боил Банов, министърът на регионалното развитие и благоустройството, Николай Нанков, министърът на отбраната, Красимир Каракачанов, началникът на отбраната, ген. лейтенант Андрей Боцев, ръководителите на парламентарни групи в 44-тото Народно събрание, председателят на Комисията по култура и медии в НС, Вежди Рашидов, депутатите от Благоевградски МИР, омбудсманът, Мая Манолова, областният управител на Благоевградска област, Бисер Михайлов, председателят на БАН, акад. Юлиан Ревалски, директорът на Централна библиотека на БАН, д-р Силвия Найденова, ректорът на СУ "Св. Климент Охридски", проф. дфн Анастас Герджиков, директорът на регионален исторически музей - Благоевград, д-р Христина Цонева и др. 

Гражданите ще могат да видят уникалните експонати на изложбата от 5. до 14. февруари в централното фоайе на Националната библиотека.

През 2018 г. община Кресна ще посвети по-голямата част от своя културен календар на достойното отразяване в регионален и национален мащаб на 140-годишнината от въстанието и 40-годишнината от обявяването на село Гара Пирин за град Кресна, а настоящата изложба е сред водещите събития за годината. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK