„Българският ВиК холдинг“ ще финансира големи проекти в региони с ограничени водни ресурси

Снимка: МРРБ

Голяма цел е намаляването на загубите на вода чрез инвестиции в активи публична държавна собственост

„Българският ВиК холдинг“ ще се включи в решаването на проблемите, свързани с климатичните промени и предизвикателствата, които те създават пред отрасъла като безводието или наводненията. Новата структура ще инвестира в реализацията на големи проекти, които ще осигурят вода за региони с ограничени ресурси. Това каза председателят на УС на дружеството Иван Иванов на петнадесетото издание на конференцията „Стратегическа инфраструктура и инвестиции“, която тази година се проведе в дигитален формат.

Иван Иванов очерта основните приоритети в работата на холдинга. Голяма цел е намаляването на загубите на вода чрез инвестиции в активи публична държавна собственост. Ще се работи за финансово оздравяване на ВиК дружествата. Някои от тях се справят добре и инвестират, но други като ВиК - Перник нямат необходимите средства и се очаква от холдинга да ги подпомогне финансово и методически, обясни Иван Иванов. Затова в момента се разработват вътрешни правила за подбор и финансиране на проекти.

Холдингът има и контролни функции. „Ние се явяваме представител на държавата в тези публични дружества и имаме законови ангажименти по отношение на докладването и контрола на изпълнението на поетите ангажименти“, посочи Иван Иванов.

Не на последно място дружеството трябва да търси възможности да се самофинансира. Иванов даде пример с европейската директива за питейните води, която поставя изискване да се взимат и тестват повече проби. В тази връзка ще бъде изготвен технико-икономически анализ за създаване на  лаборатория, която да обслужва всички ВиК оператори.

Холдингът няма да се намесва в провеждането на обществени поръчки от ВиК операторите при реализацията на проектите по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. „При нужда от методически указания сме насреща, но в изпълнение на правилата на ЕК ще оставим дружествата да се справят сами“, поясни Иванов.

В панела „Екологична инфраструктура“ участва и началникът на отдел „Развитие на водоснабдяването и канализацията“ в МРРБ Невена Иванова. Тя представи резултатите от подготовката на Регионалните прединвестиционни проучвания (РПИП) и напредъка по изготвянето на Закон за ВиК. Законопроектът е в процес на разработка. Предвижда се той да запази публичната собственост на ВиК инфраструктурата. Ще бъде въведен принципът една административна област - един ВиК оператор. Ще се намали регулаторната тежест. Ще се запази социалната поносимост на цената на ВиК услугите, за което има обществен консенсус.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK