Нов размер на туристическия данък в Банско

снимка: Община Банско

Общински съвет – Банско определи нов размер на туристическия данък за 2013 г. Стойността се определя в зависимост от местоположението и категорията на съответните средства за подслон и места за настаняване.

В Банско туристическият данък за една, две и три звезди става 0.80 лв. за нощувка, за четири звезди  - 1 лев за нощувка, а за 5 звезди – 1.20 лв. за нощувка. За обектите в Добринище и селата туристическият данък за една, две и три звезди  - 0.60 лв. за нощувка, за четири звезди  - 0.80 лв. за нощувка, а за 5 звезди – 1.00 лв за нощувка. Дължимият данък се внася до 15-о число на месеца, следващ месеца, през който са предоставени нощувките.

През 2013 г. се запазват размерите на данъка върху недвижимите имоти, данъка върху наследствата, данъка при възмездно придобиване на имущества и данъка върху превозните средства.

Няма промяна и в размерите на патентния данък.

Таксата за битови отпадъци от 2013г. се изчислява по нов начин, който е  съобразен с честотата на извозване на декларираните съдове от задължените лица. Таксата е както следва:

 -  1 път седмично за контейнер - 1040 лв., за кофа 110л – 104лв.;

 -  2 пъти седмично за контейнер - 1280 лв., за кофа 110л – 128лв.;

 -  3 пъти седмично за контейнер - 1600 лв., за кофа 110л – 160лв.;

През 2012 г. за контейнер се плащаше 1300 лв., а за кофа 110л – 250 лв., независимо от честотата на извозване. С промяната в начина на определяне на таксата се постига максимална справедливост при определянето на таксата за битови отпадъци.                                                                                                                                   Плащането на данъка върху недвижимите имоти и таксата битови отпадъци за 2013 г. започва от 1 март. Плащането се извършва на две равни вноски от 1 март до 30 юни и до 30 октомври. На предплатилите целия размер на данъка върху недвижимите имоти, таксата битови отпадъци и данъка върху превозните средства в срок от 1 март до 30 април, се прави отстъпка от 5 на сто.

За невнесените задължения по ЗМДТ от минали години, се начисляват лихви за просрочие и за същите се прилагат процедури за принудителното им събиране. Лицата, които са се освободили от собственост на недвижими имоти или МПС, следва да подадат уведомление за закриване на тези партиди, с което да се преустанови начисляването на данъци.
                         

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK