Актьори под дъжда: Искат Мачева за директор, Христо Мутафчиев ги подкрепи

Снимка: Infomreja.bg

Мирна актьорска демонстрация пред театъра в Благоевград

Мирна демонстрация под дъжда направиха актьорите от Драматичния театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград.

Актьорите разпънаха плакати с надписи: „7 години – 7 директори“, „Връщане назад няма“, както и „Колективът на театъра подкрепя Маргарита Мачева“.

Лично ги подкрепи и Христо Мутафчиев, който обяви:

Подкрепям колектива на благоевградския театър и на хората, които застават с твърда позиция, че желаят едно единствено нещо Маргарита Мачева – настоящият временно изпълняващ длъжността директор да продължи да работи, защото колегите виждат смисъл именно в нейното ръководство от гледна точка на това, че театърът търпи развитие.

Мутафчиев каза, че за последните 15 години театърът често е затъвал надолу в дефицити.

И накрая се появи Маргарита Мачева – едно младо момиче, което успя да покаже, че от театъра в Благоевград има смисъл и творците могат да бъдат да бъдат спокойни и да работят и започна да изважда театъра от този дефицит, увеличи приходите тройно, репертоарната политика се промени изключително много, спектаклите, които се изгарят, са все по-качествени, все по-художествено издържани и все по-добри и привличат много публика, да не говорим, че имат множество награди.

Актьорът обясни, че той и колегите му не са против съдебното решение, просто не са съгласни с него.

С този акт в момента се стараем институциите, от които зависят всички тези решения, да ни обърнат внимание – като министъра на културата.

Това е заявяване на желанието да се работи с Маргарита Мачева, категоричен бе Мутафчиев.

Кънчо Кънчев коментира темата пред медиите също.

Лицето на един театър се изгражда за хубаво или лошо от директора. Нашата твърда позиция е, че ние желаем този човек да продължи да изгражда лицето на театъра такова, каквото е в момента. Ние сме имали последните 7 години с поне 7 директори, от които нито един не направи това, което ние заедно с Мачева направихме за година и половина.

Той обяви, че протестните демонстрации ще продължат, ако исканията на екипа на театъра не бъдат чути.

Ние спазвайки закона ще продължим да отстояваме позицията си с всички възможни позволени средства. Възприемайте събитието като акция на всеобща подкрепа към Мачева. Законът не позволява да спрем работа. Надявам се на отговорно отношение от институциите.

Мутафчиев добави:

В този театър работят интелигентни хора, които сами разбират, че ако спрат да работят, това ще бъде в още по-голям минус на театъра. Театърът трябва да продължи да работи и да събира своята публика. Държа да отбележа, че държим общността в Благоевград и Общината да подкрепят своите творци, защото те много бързо по пътя, по магистралата могат да отидат в София и повече няма да се върнат тук.

Всички актьори обявиха, че ще продължат да работят и да не пречат на културните представления.

Кънчев разви и хипотезата какво биха предприели, ако бившият директор Галперин се върне:

Единственото, което можем да направим е всеки ден в рамките на обедната почивка ние да заявяваме нашето мнение. Идеята ни не е да вдигаме бунтове, ние имаме една ясна визия и тя е, че заставаме твърдо зад начина, по който театърът е управляван през последната година и половина и искаме това да се запази и сме готови законово да си отстоим позицията.

Мутафчиев даде и другата гледна точка:

Ако погледнем по-артистично на събитията, театърът е дом на тези творци и като всеки човек, който има свои дом, го пази от нашественици. Това правят в момента колегите.

Проблемът е до каква степен г-н Галперин се е справял успешно финансово с институцията и до каква степен Министерството на културата е взело решение да го освободи първия път. Всичко е в ръцете на Министерството.

Кънчев добави, че „протестиращите“ не коментират решенията на съда, но… „ние сме хората, които изграждат тази институция и затова заявяваме позицията си, защото от театъра зависи работата и дори животът ни“.

Александър Митов зави: При всеки нов директор всичко започва отначало и това води до неразбирателства в колектива и до негативи в работата. В момента с Мачева работим в добър екип и имам една цел – театърът да върви напред, не само финансово, но и художествено.

Изказа се и Жанет Керанова: По-възрастните колеги знаят, че сме правили протести, когато сме имали трудово-правен въпрос и в тези протести са се включвали много малко хора. Този протест е повсеместен, защото театърът е съвършено единен и иска да продължава напред. Театърът е сменил много директори и много проблеми, но от година и половина ръководството се опитва да решава проблемът, има отлични отношения с институциите.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK