И Мая Манолова, и кметът Томов се подписаха за чист въздух

Снимка: Infomreja.bg

Мая Манолова посети Благоевград специално за инициативата

И кметът на Благоевград положи подписа си в подкрепа на инициативата „Не искам да дишам сажди“, която днес от протест се трансформира в подписка пред зала „22-ри септември“.

Както ИНФОМРЕЖА писа, в 12 ч. започна събирането на подписи от граждани, които могат да подпишат и оналйн петиция. Сигнал за замърсяване на въздуха заедно с подписите е подаден в прокуратурата от инициативния комитет.

Подписах се. Няма лошо да се извърши прокурорската проверка, коментира Томов.

Относно действията на Общината във връзка с чистия въздух са проведени комисии за организацията на движението в града. В петък ще заработи измервателна станция, поставена до БиоТЕЦ „Рубин“, за да се регистрира или не наличието на замърсяване. Станцията ще работи 24/7, а данните ще се публикуват в сайта на Общината.

Започнала е и проверка на зоните в града, където въздухът е най-мръсен.

Зам.-кметът Евгени Терзиев обясни, че на 27-и януари е извършена проверка от представители на Общината, която е установила, че до комина на ТЕЦ-а има монтиран метален бункер за отпадъци, който е незаконен, и ще бъдат взети мерки за премахването му. Случаят е предаден на прокуратурата.

Подписката бе подкрепена и от Мая Манолова, която дойде на място. Тя обясни, че е по покана на инициативния комитет.

Мановлова каза, че подкрепя инициативния комитет и гражданите на Благоевград имат право да се борят за чист въздух.

След като от местната власт са поели ангажименти, трябва да ги изпълняват, каза председателят на "Изправи се".

"Вниманието на властите към опазването на чистотата на въздуха е недостатъчно. Институциите не забелязват мръсния въздух. Това е тихият ужас, който убива децата. Подкрепям всеки един, който се е изправил и иска да живее в нормална и здравословна околна среда. Какво обаче да очакваме от институции, които превърнаха държавата в сметище."

„Проблемът с мръсния въздух в България е един от основните проблеми за околната среда. По данни на Световната здравна организация в България умират 15 000 души годишно след усложнения заради мръсния въздух“, подчерта Манолова и допълни, че страната ни е в наказателна процедура от 2017 г., затова че не спазва европейското законодателство за чист въздух.

„Предстоят санкции от Съда на Европейския съюз, затова че България не отговаря на европейските стандарти за чист въздух“, допълни тя.

„Подкрепяме гражданите, които се изправят, за да защитят конституционното си право да живеят в нормална, благоприятна и чиста околна среда“, заяви Манолова и уточни, че от платформата са подкрепили инициативните комитети в Шумен, Попово, Пещера, Батак, където хората са срещу намеренията за изграждане или срещу вече изградените инсталации за горене на боклук.

Тя припомни, че „Изправи се.БГ“ заедно с местните инициативни комитети, които се борят с вноса на отпадъци и инсталациите за горене на отпадъци, написаха законопроект за управление на отпадъците.


 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK