Нов пожар "запали" Ощава! Хората са "нападнати" от роми дървосекачи

Спас Тошев - кмет на Ощава, снимка: Infomreja.bg

Случаят с бай Митко Стоилов от Ощава, който в понеделник бе пребит от цигани, се изяснява.

Според МВР става дума за пиянски скандал, който прераснал в побой над 67-годишния мъж.

ИНФОМРЕЖА се срещна с кмета на село Ощава, където през август беше най-големият досега горски пожар. Спас Тошев каза, че бай Митко и група роми-дървосекачи, са пили в селската кръчма в Ощава при кръчмаря Генчо. Митко обичал да си пийва. Негови съселяни твърдят, че и доста псувал.

„От кръчмата, заедно с ромите, бай Митко се качва в колата им. Пазарили се за някакво теле да взимат. Тръгват, по пътя какво става никой не знае. Намират го пред хранителния магазин на съседното село - Стара Кресна, целия в кръв“, каза кметът.

Жената, която го намира, е продавачката в магазина - Зорка. Тя чува викове отвън. Помислила, че цигани бият кръчмаря Юри. Минути преди това Зорка имала конфликт с четири жени от ромски произход, които били в магазина с децата си. Опитали се да откраднат галоши, дори поискали да влязат в склада на магазина. Зорка ги изгонила. След това става свидетел на кървавата гледка. Бай Митко бил „изхвърлен“ на тротоара пред магазина, а жените и децата го били наобиколили. Когато Зорка видяла пострадалия, викнала за помощ, ромите се уплашили и всички се качили в колата, с която дошли от Ощава до Стара Кресна.

Подаден е сигнал до 112, на който се отзовава патрул, а след това бай Митко е транспортиран до болницата в Благоевград. По лицето му има видими следи от побой.

Кметът на Ощава обясни още, че извършителите са ясни. Отведени са в районното управление на Сандански. Казали, че битият е паднал. Бай Митко казва, че в кръчмата бил сам, а до масата му имало трима човека, които са непознати за потърпевшия. Първоначално пострадалият сподели, че пийнал чаша, а след това каза, че пил и втора. Не си спомня ясно дали е имало конфликт по пътя към Стара Кресна. Бай Митко каза още, че според него били тръгнали към комплекса „Дебели даб“, който ромите искали да видят, но това, че не били допуснати, ги било разгневило.

Проблемът с ромите в Ощава обаче става сериозен и не касае само случката с Димитър Стоилов, чиято къща изгоря на рождения му ден през август.

Магазинерката Зорка се оплаква, че идват „тумби цигани“, които искат да пазаруват на версия, които крадат дърва на хората и направят набези по къщите им. Кметът Тошев потвърди тази информация. Той каза, че не се знае точната бройка на дървосекачите, които идват заедно със семействата си. „Не можем да ги преброим, защото днес са тук, а утре си отиват. Знаем, че са над 200 човека. Кметът на Кресна ни нареди да ги регистрираме. Според закона обаче трябва да пребивават повече от 30 дни в населеното място, за да ги регистрираме. Въпреки съдействието на община Кресна и полицията има опалвания от местните.“

Зорка живее на около 200 метра от фургони, в които са се настанили роми. Имат и добитък. Мъжете работят в гората, а жените и децата обикалят из селото. Има хора от Велинград, Пазарджик, Баня, Банско, Разлог. Има и честни хора, които пазаруват всеки ден от магазина и си плащат, казва още жената. „Пазете ме, моля ви, страх ме е!“, призовава тя и споделя, че е говорила със свои съселяни да събират по 2 лева за гориво на патрулка, която да следи за реда и сигурността в Стара Кресна.

„Хората нека си работят, но населението няма сигурност. Имаме подкрепата на полицията, на община Кресна, на общинската охрана, с която обикаляме селото и постоянно сме тук. Опитваме се да контролираме нещата, да въведем ред, но много е трудно. Имаме сигнали от хора за набези. Повечето сигнали се отнасят за кражба на дърва, за безпризорни коне, за влизане взлом в домете, ромите търсят сено.“

Кметът разказа, че преди време роми изпочупили оградата на къща, собственост на софиянец.

Мерките, които са взети от страна на кметството в Ощава, са в точни данни за броя хора, наети от фирмите, които извършват сечта. „Ще тръгнем по вили, по къщи, по палатки да търсим тези хора. Основният проблем е сигурността!“

Ташев каза, че търсят хората, които оставят без надзор конете си, и не само. Искат да ги глобят, но е много трудно.

„Въпросът е да направим регистрация на пребиваващите. До сега глобявани няма!“, категоричен бе кметът на Ощава.

Преди време е направена справка за самоличността на петима човека, потърсен им е документ за самоличност, който не е предоставен. Казали само имена, които се оказало, че не съществуват в регистъра. 

 

Пред магазина, където е "изхвърлен" бай Митко, снимка: Infomreja.bg
Хранителният магазин в Стара Кресна, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Фургоните срещу къщата на Зорка, снимка: Infomreja.bg
Магазинерката Зорка, снимка: Infomreja.bg
Ром от Велинград на път към Стара Кресна, снимка: Infomreja.bg
Общинската полиция на Кресна, снимка: Infomreja.bg
Пребитият Димитър Стоилов, снимка: Infomreja.bg
Сечта през ноември, снимка: Infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK