Нов опит за старт на делото за източването на КТБ

Снимка: ГП

Делото за източването на близо 3 млрд. лв. и фалита на Корпоративна търговска банка може да тръгне днес.

Банкерът Цветан Василев вече е редовно призован и е получил материалите по делото. Процесът се води в Специализирания наказателен съд. Обвинителният акт е от 11 000 страници.

Цветан Василев е подсъдим за източването на 2.5 млрд. лв. Нередовното призоваване на основния обвиняем досега беше пречка, поради които два пъти спецсъдът отложи старта на делото, припомня Dnes.dir.bg.

В края на януари обаче стана ясно, че подсъдимият бивш мажоритарен собственик на банката Цветан Василев получи призовката си в Белград и се е запознал с обвинителен акт.

Цветан Василев няма да присъства в съдебна зала и делото срещу него ще се гледа задочно.

По делото са обвинени 18 души, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5000 страници, са предявени на всеки от тях. Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

Цветан Василев е обвинен за 76 деяния, като освен за организирана престъпна група, той отива на съд и за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Сред обвинените е и бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев. Той отива на съд за длъжностно престъпление.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as