Газовата връзка Петрич-Струмица извън 10-годишния план на „Булгартрансгаз“

Снимка: БГНЕС

10-годишен план за развитие на газовата инфраструктура представи обществения оператор „Булгартрансгаз” пред Комисията за енергийно и водно регулиране, предаде репортер на БГНЕС.

В стратегията като приоритетни са определени изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави и разширението на газовото хранилище в Чирен.

Същевременно стана ясно, че в плановете не се предвижда изграждане на ключовия газопровод Петрич-Струмица, съобщи Ясен Иванов, началник „Анализи и международна дейност“ в „Булгартрансгаз“ в отговор на запитване от Българската газова асоциация.

Критиката на сдружението към оператора е, че трябва да се насочи не само към региони в страната с развита икономика, но и към малки общини. Препоръката е да се направят разклонения на основния газопровод и до по-малки населени места. „Години наред се изоставят редица райони в Северозападна България, дунавски общини и райони от черноморската зона. Това е въпрос не само към националния оператор, а въобще на правителствена политика“, отчете председателят на асоциацията Пламен Павлов. Неговото наблюдение е, че основен минус в 10-годишния план е развитието на инфраструктурата между България и Македония.

„Газопроводът Петрич-Струмица, сигурно е, че пазарен тест сигурно ще бъде постигнат. Информиран съм, че в момента се водят разговори с инвеститор от македонска страна. В тази връзка той е част от поредицата слабо изолирани райони на България. Македония е страната, към която трябва да имаме особено внимание.. Считам, че изграждането няма да е особен финансов проблем на „Булгартрансгаз“, но трябва да бъде изведен на подобаващо място“, убеден е Павлов.

В отговор Ясен Иванов от „Булгартрансгаз“ заяви, че газопроводът е включен в подписаното правителствено споразумение от премиерите Борисов и Заев, но е в „твърде начален стадий, за да бъде включен на този етап в 10-годишния план за развитие на мрежата“.

За развитието на газовата инфраструктура в малките и слаборазвити райони настоя и Дамян Пейчев, който е собственик на газоразпределителна компания, доставяща синьо гориво до крайни клиенти. Като пример той посочи, че в общините Добрич и Мизия нямат директен достъп до директен газопровод на „Булгатрансгаз“. Такива абонати нямат директен достъп до природен газ и се налага да купуват много по-скъп компресиран.

„Със сигурност на нас като лицензианти, достъпът до газопреносната мрежа е проблем, който „Булгатрансгаз трябва да реши. Ние изграждаме разпределителни газопроводи, не преносни. Нашата част е в урбанизираните територии, но до там трябва да има преносна мрежа“, обясни доставчикът. Към момента с достъп до преносна мрежа имат абонати на компанията в Плевен, Добрич и Шумен, Благоевград, Сандански, Враца и Дупница. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK