Антикорупционният фонд сезира прокуратурата за чата на Васил Божков и „Vladi Goranov“

Снимка: https://acf.bg/bg/antikoruptsionniyat-fond-sezira-glavn/

Повод за изпращането на сигнала са думите на главния прокурор в телевизионно интервю за Българската национална телевизия от 16.05.2020 г.[1], че не е запознат със съдържанието на публикуваната на 15.05.2020 г. твърдяна кореспонденция, но е бил информиран от свои колеги, че в нея няма нищо нередно

Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) подаде сигнал към главния прокурор с апел за проверка на съдържанието на публикуваната в много медии кореспонденция с кратки текстови съобщения, за която се твърди, че е между обвиняемия бизнесмен Васил Божков и министъра на финансите Владислав Горанов.

Повод за изпращането на сигнала са думите на главния прокурор в телевизионно интервю за Българската национална телевизия от 16.05.2020 г.[1], че не е запознат със съдържанието на публикуваната на 15.05.2020 г. твърдяна кореспонденция, но е бил информиран от свои колеги, че в нея няма нищо нередно.

„Обръщаме се към Вас, тъй като считаме, че случаят е от висок обществен интерес, защото потенциално би могъл да се отнася до корупционни действия от лица, заемащи отговорни публични длъжности“, се казва в сигнала на АКФ до главния прокурор. „Съдържанието на твърдяната кореспонденция би могло да е индикация за извършени корупционни престъпления, отличаващи се с висока степен на обществена опасност. Случаят касае възможна съпричастност на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, към ощетяване на държавния бюджет със стотици милиони левове“.

Според АКФ потвърждаването на автентичността на съобщенията, която се твърди от обвиняемия бизнесмен и не е отречена от министъра на финансите (а дори е косвено потвърдена в публичното му заявление, че е комуникирал с бизнесмена), би означавало, че:

– уговаряните срещи между двамата предшестват ключови за хазартния бизнес на бизнесмена заседания на Държавната комисия по хазарта към Министерство на финансите;

– министърът отчита на бизнесмена дадени указания на бивша председателка на Държавната комисия по хазарта;

– министърът отчита на бизнесмена даден съвет на бивш председател на Държавната комисия по хазарта да не предприема действия, които да пречат на рутинната работа на дружества на бизнесмена в хода на проверки за дейността им.

Тази информация не би следвало да се разглежда изолирано, а в контекста на:

– изявленията на обвиняемия бизнесмен, че за хазартния си бизнес си е комуникирал ексклузивно с министъра на финансите;

– позицията на министъра на финансите, че няма никакво отношение към заплащането на стотици милиони по-малко от дължимите такси за дейността на дружествата на бизнесмена, за допускането на което, в качеството на обвиняеми за извършени престъпления от общ характер, вече са привлечени други длъжностни лица.

Предвид всичко изложено, АКФ смята, че съществуват сериозни основания за преосмисляне на публичната позиция на главния прокурор по неглижиране на оповестената твърдяна кореспонденция.

Фондация „Антикорупционен фонд“ настоява за детайлна проверка на всички обстоятелства около кореспонденцията с оглед разкриване на пълната истина по случая.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK