Благовец „измита“ шумно зимата и поканва пролетта

Снимки: Сдружение "Хора и традиции"

В Брежани на този ден стопанката на къщата става рано, за да омеси сладка питка, намазана с мед

Един от най-ярките празници в региона на симитлийското село Брежани, който „измита“ зимата, прогонва змиите и приветства пролетното събуждане, е Благовец.

Благовец е празник на границата на митичното, мистичното и религиозното. Отбелязва се винаги на 25 март. На този ден  Архангел Гавраил  се явява на Дева Мария и й донася благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос: „Радвай се благодатна, Господ е с тебе! Радвай се, Невесто неневестна.“

От този ден започва нова ера в живота на човечеството – с нови ценности и богат духовен живот.

Това е благата вест за цялото човечество и празник на всички майки. Благовец носи в себе си много предхристиянски пластове, вплел в своите обреди и заклинания фолклор, мистика и религия.

Благовец е новото добро начало, ЗАЧЕВАНЕТО.

На този ден цялата земя празнува – и природата, и хората. Благата вест пълни душите на всички с надежда за спасението на човечеството  и праведен живот. 

ДОБРИТЕ ДУМИ, изречени на този ден, имат магическо въздействие – те сближават хората. Това е най-красивото послание на празника. За това хората в региона на Брежани се поздравяват с празника и си пожелават хубав ден, за да бъде благодатна годината.

Но окончателното пролетно пробуждане на природата, с идването на птиците се събуждат и излизат змиите и гущерите, самодивите и змейовете, самовилите, които хората от региона на Брежани свързват с пролетните вихрушки - реални и мистични създания, някои добри, други страшни и лукави.

За да се справят с тази пролетна вакханалия, хората са изработили правила и ритуали и вярвали, че спазването им ще им помогне да подредят нещата и да предотвратят пакостите, които лошите създания могат да им причинят - това са правила и ритуали, свързани с предстоящата земеделска година и благополучието у дома, както и такива, които държат на разстояние злите сили.

В региона на Брежани на този ден стопанката на къщата става рано, за да омеси сладка питка, намазана с мед, на масата е сложила шекер(захар) на бучки, варено сладко цвекло. Тя събужда всички в къщата, преди изгрев слънце, за да бъде богата годината.

Всички хапват по нещо сладко, за да е БЛАГА и здрава годината. Не трябва да се излиза гладен от вкъщи. Всички слагат по една в джоба си, за да не ги закука кукувичката.

Народните поверия гласят, че на Благовещение кукувицата се чува за първи път и това е знак, че пролетта е настъпила. В региона на Брежани всички на Благовец излизат навън с паричка в джоба, за да не ги „закука кукувичката“, да не ги прокълне! Когато носят паричка, кукувичката нарича: - Да си жив и здрав, догодина пак да имаш паричка!

Раждането на пролетта и идването на птиците, песента на кукувичката, обредите и наричанията са предпоставка и за създаване на песни:

Кукувица кука

на зелена бука.

Дай, Боже, лето

да цръкаме млеко

в калени паници,

с дръвени лъжици!

(записана от Райна Гюрова)

Стопанката и младите жени в къщата ИЗМИТАТ двора, армана – там, където се вършее житото, и събират боклука на едно място. МЕТЕНЕТО  е ритуално – това е пролетното почистване, да се започне на чисто, да се изнесат боклуците, да се ИЗМЕТЕ зимата. След което се запалва обреден огън като искрено се вярва, че огънят и димът  изгарят вредните насекоми – бълхите и дървениците, влечугите и всички вредни за нивата и домашните животни.

ОБРЕДНИЯТ ОГЪН предпазва, пречиства и подготвя - за плодородието през лятото и есента.

С помощта на маши, ръжени и други железни предмети, преминали през огъня – с лопата и маша, стопанката произвежда силен шум  и признася заклинателните формули:

- Бегайте, змии и гущери, Благовец е дошел! Бегайте, змии и гущери, Благовец е дошел! Бегайте, змии и гущери, Благовец е дошел!

Това е любимият ритуал за децата, които се включват активно във вдигането на шум, за да изплашат влечугите.

В региона на Брежани, освен обредния огън, се запалва на три места в двора тор, който произвеждал очистителен дим, с което местните вярвали, че прогонват злите сили.

Огънят се прескача от всички и по възможност се опърлят краката, за да не ги хапят змиите.

Благовец за моето семейство беше голем, годиначен празник. – разказва Катя Лулейска от с. Ракитна. -  Мойта майка приготвяше още предишната вечер подсладена питка. Намаже я с мед. Облече най-новата си носия, тури цръвената забрадка, накичи се с китка и отиваше в цръквата – там тя раздаваше част от питката. Като се прибере – тури на печката да се свари подсладено житце, боб с чеканье.  Щом станехме децата, след благото, ни даваше  и по едно „чешме чесън“ – да изгориме лошотиите, да бегат гяволите, против уроки. След това метеше двора, дрънкахме с машите, наричахме да бегат змиите и гущерите...“

На празника в региона на Брежани не се работи, не меси хляб, "че ще се свие змия на него", жените не шият­, не бродират, не тъкат, не плетат "да не ги дупчат змиите", не се влачи въжето, защото змията „ке се провлачи“. Вярвало се, че на Благовец и най-силната отрова губи своята сила.

Ритуално се засаждат първите  зеленчуци  и  присаждат плодните дръвчета, за да са "благи", "плашат" овошките, които не дават плод, защото засаденото на този ден винаги се прихваща и дава добра реколтата.

Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед, бележат  се агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли.

Пробиват се ушите на момиченцата, за да им сложат обички, защото на този ден раните зарастват много бързо. В дупките на ушичките се промушва копринен конец, за дезинфекция ушичките се търкат с коприва.

Този ден е толкова натоварен с очаквания да се случват чудеса, че даже иманярите се надяват да намерят имане и излизат да го търсят. А когато хората вярват в чудеса, понякога се сбъдват.

На обредната трапеза присъстват: боб с чекане, трианки, зелени зеленчуци като символ на настъпващата пролет – супа от коприва или лапад, баница с пресен лук. Трапезата е скромна, но настроението е приповдигнато, цялото семейство е участвало в обредния театър, змиите и гущерите са прогонени, пролетта чука на вратата.

И днес ритуалите се изпълняват, прави се пролетното почистване на двора и къщата, прогонванет се  змиите и гущерите, изпълнява се забраната за домашна работа, свързана с остри предмети, дупчат се ушичките на момиченцата, всички хапват по нещо сладко, в джоба имат паричка – за да не ги „закука кукувичката, на трапезата присъстват зелените ястия.

Най-важното хората вярват, че ДОБРИТЕ И БЛАГИ ДУМИ, изречени на Благовец, имат магическо въздействие. Това е и най-красивото послание на празника.

Да прогоним злото и посрещнем пролетта:

- БЕГАЙТЕ, ЗМИИ И ГУЩЕРИ, БЛАГОВЕЦ Е ДОШЕЛ!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK