Бизнесът помага за възстановяването на увредени гори в ЮЗДП

Снимки: ЮЗДП

Над 20 частни компании се включват активно в есенните доброволчески залесявания

Големи търговски вериги и банкови институции в партньорство с Югозападното държавно предприятие обединяват усилия за възстановяване на 25 дка изгоряла гора край с. Мечкул, в района на „ДГС Симитли”.

Това са част от унищожените горски площи при големия пожар през август 2017 г. над Кресна. С предоставените от бизнеса финансови средства до края на ноември теренът ще бъде почистен от 12-годишните овъглени дръвчета, ще се извърши почвоподготовка, засаждане на фиданките и отглеждане на новите насаждения през първата година. Самите лесокултурни дейности ще бъдат извършени от квалифицирани работници на ЮЗДП.

Над 20 други частни компании се включват активно в есенните доброволчески залесявания на територията на предприятието. По традиция най-много са желаещите да създават нови гори в района на „ДГС София”. От края на септември до момента фирми и частни лица са залесили десетки декари горски терени в землищата на с. Локорско, Железница, Кокаляне и в околностите на Драгалевци, Бояна и Симеоново.

Първите 300 контейнерни фиданки в Благоевградска област бяха засадени преди дни край с. Дренково, в непосредствена близост до международния път Благоевград-Делчево, Северна Македония. С доброволния труд на служители на голяма банка беше възстановена горска площ, освободена след нападение от корояд.

Други 700 фиданки от червен дъб, безвъзмездно предоставени от ЮЗДП, бяха залесени върху опожарена площ в землището на с. Джурово. Над 100 представители от международна фирма участваха в създаването на своя гора в района на „ДГС Тетевен”. В съвместните доброволчески акции горските служители оказват постоянно съдействие и експертна помощ на участниците.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK