Нов голям пожар в Огражден погълна над 1000 дка гори

Снимка: Infomreja.bg

От огнения ад е спасена млада сухоземна костенурка

Повече от 1000 декара са унищожени в Огражден планина при възникнал нов голям пожар в землището на с. Зойчене, близо до границата със Северна Македония. Около 200 дка са гори от дъб, бук, габър, кестен, бял бор, а останалите – поземлени имоти, обраснали с храстова растителност и високи треви.

Докато се борят с огнената стихия край Чуричене и Долна Рибница, където изгоряха 700 декара гори, в събота горските служителите получават сигнал за ново огнище край село Зойчене. Голяма част от екипите на ЮЗДП, РДГ Благоевград, пожарникари и доброволци са пренасочени и успяват да го локализират в късните часове на съботния ден. Заради силния вятър огънят отново се разгаря, като към 12.00 часа днес пожарът вече е овладян. 60 служители от териториалните поделения на ЮЗДП по поречието на Струма и в момента са на място, за да предотвратят нови запалвания.

В овладяването на пожара участваха доброволци от ловно сдружение в Петрич, служители от община Петрич и местни жители. „ДГС Първомай” ще сезира кометентните органи за извършване на разследващи действия за причините, довели до огромния пожар. Освен материални щети, горските пожари в Огражден водят и до унищожаване на биоразнообразието в района. Сухоземна костенурка, която е защитен вид, е едно от малкото животни, избегнали тази зла участ, благодарение на навременната намеса на горските служители. 

Само за последните четири дни на територията на ЮЗДП са регистрирани 6 пожара в районите на Гоце Делчев, Кресна, Първомай, Радомир и София. Общо 133 е броят им от началото на годината до момента, което е пет пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Засегнати са 5234 дка, от които 2419 дка са ииироколистни гори, а 2005 дка – иглолистни култури.  

Ръководството на ЮЗДП призовава гражданите за повишено внимание и екологична култура при боравене с огън в близост до горски територии, а при пожар веднага да подават сигнал на спешен телефон 112. Високите температури, сухите треви и вятърът създават екстремална опасност от възникване на пожари в горите.

 

Снимка: ЮЗДП

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK