Учители от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, с впечатляващо участие в международна конференция

Снимки: Личен архив

Представителите от учителския колектив на СУ „Никола Вапцаров“ - Хаджидимово, Заприна Глушкова, Виолета Карамихалева и Вангелия Петрелийска, участваха в международната конференция в рамките на проекта "Споделено приятелство“ (L'amitié en partage) – програма "Еразъм +", организирана в Лозово - Македония.

Домакин на конференцията, озаглавена "Мултикултурализъм и толерантност в контекста на професионалното развитие на учителите", беше училището „Методи Митевски – Брико“ от Лозово-Македония.

Проектът е финансиран в рамките на „Еразъм +“, „Ключово действие KA201“ - Стратегическо партньорство между училища от страна на румънската национална агенция и координаторът на проекта - гимназията „Александър Цвет Бун” в Бакау.

Конференцията беше открита от кмета на Лозово, г-н Великовски.

Значението на този проект бе подчертано в приветствената реч, която допринася с нейните цели за създаването на европейските ценности и контекст в македонското образование, както и за подобряване на качеството на професионалното развитие на учителите, споделиха впечатленията си участниците от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово.

Те споделиха още, че на конференцията са присъствали 40 представители от училища в Македония, България, Румъния, Полша и Италия. Госпожа Заприна Глушкова - главен учител по български език и литература, на форума е представила доклад на тема: „Опасностите, които крие насилието в училище и начините за предотвратяване“.

Важното, което сподели с колегите си в доклада Заприна Глушкова бе: „Училището може да играе изключително важна роля за развитието на детската личност, защото децата прекарват по-голямата част от времето си там. Учители, образователни консултанти, училищни психолози, медицински специалисти в училище са едни от най-важните фигури в живота на децата. Често те са първите, които забелязват симптомите на насилие…“.

Виолета Карамихалева – учител по английски език, пък представи доклад на тема: „Предизвикателства за учителитте в мултикултурните класове и училища“.

На конференцията участниците от чужбина представиха опита по наболелите теми на Словения,
Косово, Албания, Англия, споделиха учителите участвали във важната конференция от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, които признаха, че са удовлетворени както от самата конференция, така и от споделения опит по темата от колегите си от всички държави участнички.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK