Нощ на европейското кино 2019 г.

Снимка: Монитор

Киното е изкуство, в което се оглеждат многообразието и богатството на нашата европейска култура

От 2 до 6 декември в избрани кина в целия ЕС ще се проведе второто издание на Нощта на европейското кино — инициатива, която дава възможност на зрителите да гледат безплатно някои от най-добрите европейски филми. Тя се организира от Европейската комисия (чрез подпрограма МЕДИА на програма „Творческа Европа“) и от „Европейски кина“ (първата мрежа от кина, ориентирани към европейски филми). Целта е европейските кинодейци, местните кина и ЕС да намерят път към любителите на киното в цяла Европа.

По този повод комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел заяви: Киното е изкуство, в което се оглеждат многообразието и богатството на нашата европейска култура. Общата любов към филмите споява хората. Нощта на европейското кино е не само инициатива, която отдава дължимото на нашите кинодейци и техния творчески дух. Тя е и пример за това как ЕС може да доближи независимото кино до европейските зрители. Ние ще продължим да се грижим за културните и творческите сектори и да ги подкрепяме. Те са ключов елемент от икономиката и обществото ни, както и реален актив за бъдещето на Европа.

Успехът на първото издание на Нощта на европейското кино, което се проведе през декември 2018 г., привлече към инициативата нови кина и градове: докато миналата година в нея участваха 34 града, сега техният брой е 54. Кината са избрали филмите според разнообразните интереси и предпочитания на местната публика. Програмата включва над 40 европейски филма, пуснати на екран през последната годината и подпомогнати от МЕДИА. Сред тях са например „Клетниците“, „Истината“, „Портрет на момиче в пламъци“ и „Предателят“. След всяка прожекция зрителите ще имат възможност да се срещнат с режисьори, продуценти и критици, за да обсъдят филма.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK