Норвежка фирма строи язовир и 6 ВЕЦ-а край Брезница

Управителят на норвежката комрания Франк Девид /вляво/, до него консултант Красимир Герасимов, кметът Владимир Москов и председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев, снимки: infomreja.bg

Общинските съветници от Гоце Делчев гласуваха с 12 „за” и 5 ”въздържал се” предложението на норвежки инвеститори в лицето на строителната компания ГРИЙНЗОН АС“ ООД („GREENZONE AS“ Ltd) за стартиране подготовка на документи и идейни проекти за изграждането на Хидровъзел–Брезница с язовир и 6 ВЕЦ-а в местността  „Кадиеви ливади".

Предложението на чужденците бе разгледано във всички комисии на Общинския съвет, които изразиха положителни становища и възложиха на кмета Владимир Москов да подпише с норвежките инвеститори договор за сътрудничество за подготовката и изпълнението на проекта.

В заседателната зала при официалното гласуване съветниците също гласуваха „за” предложението и въпреки дискусиите в комисиите, срещата с инвеститорите и представените от тях намерения, в залата се разгорещиха спорове, направиха се нови предложения и се изразиха притеснения по много въпроси, касаещи непознатите за повечето от съветниците норвежки инвеститори, които предлагат да вложат повече от 10 милиона лева.

”По инициатива на Общината през 2004-2005 година е направено проучване. Имаме и проект в идейна фаза. Това е първият инвеститор, който идва и казва, че иска да работи и ние трябва да му дадем шанс. В нашите условия са залегнали клаузи че до месец юни 2015 година инвеститорът трябва да получи за изпълнението необходимия клас ”А”. Ако компетентните органи кажат, че реализацията на Хидровъзел – Брезница е опасна или ако до 2 години не започне строителството, ще прекратим договорните отношения и споразумението. В момента чужденците искат подкрепа от Общината, за да стартират консултански мероприятия и процедури по изготвяне на документацията, осигуряването на средствата и изработването на проекта", обясни кметът Владимир Москов.

Според инвестиционните намерения на норвежката ГРИЙНЗОН АС“ ООД („GREENZONE AS“ Ltd) в местността „Кадиеви ливади” ще има не само язовир, но ще бъдат изградени 3 броя водохващания, 3 броя довеждащи водопроводи и 6 минивеца, през които ще минава водата от трите реки, след което тя ще се връща обратно, за да се използва за поливни цели.

Ползите от изпълнението на мащабното строителство ще бъдат трайно осигуряване на качествена питейна вода за общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово, както вода за напояване чрез „Напоителни системи" на полската част в населените места.
Ще бъде осигурено регулиране на пролетните вода за избягване на опасността от преливане на реки и други съоръжения, както и предпазване на региона от наводнения, обясниха инвеститорът Франк Девид и консултантите от норвежката страна Красимир Герасимов и Аркадий Сандалов, които също присъстваха на дебатите и обсъжданията на предложението.

От Община Гоце Делчев поставените срокове за отпочване на строителството са 18 месеца и 3 години за приключване на проекта.

По повод въпрос на  адвокат Костадинка Богданова от ГЕРБ какви са двете лица Франк Девид и Адрианос Девид, записани като управител в регистрацията на норвежката фирма, самият управител обясни, че става въпрос за едно и също лице и това лице е той самият.

„Казвам се Андрис Атдианос, но ме наричат и Франк Девид. Католик съм и според нашата традиция нося и името на дядо ми ", обясни той. Управителят Франк Девид опроверга съмненията че „GREENZONE AS“ Ltd е фантом, като призна, че в момента компанията му не е в силно финансово състояние.

”Ние няма да изграждаме този проект, но имаме опит. Имаме експертизи, сериозни партньори и работим с норвежките държавни институции за осигуряване на инвестицията. Скоро те също ще дойдат в Гоце Делчев. Но за да тръгнат нещата, трябва да имаме принципно съгласие за сътрудничество с Общината, за да се реализира такъв сложен проект. Изготвили сме стриктна времева рамка и вярваме, че ще го направим. В България никой не инвестира във водни проекти и този ще бъде финансиран от норвежки фондове и изграден по норвежки опит с норвежки съоръжения. Да, съоръжението ще бъде частно, защото държавата не може да го построи, а и капиталите няма да са на българската държава. Община Гоце Делчев ще получава примерно 10% от чистата печалба на комплекса, това предстои да бъде договорено между двете страни, след като приключи сериозната част от подготовката. Имаме намерение да внедрим и норвежкия опит за отглеждане на риба и развиване на успешен туризъм. Идеята ни е от Гоце Делчев да направим една Община по норвежки модел, в която да е ангажирана и норвежката държава, тъй като тя е водеща в изграждането на хидросъоръжения”.

С това  обяснение управителят на „GREENZONE AS“ Ltd отговори на зададените въпроси от общинските съветници Костадинка Богданова, Салих Буковян и Димитър Хардалиев, които настояха критериите за сътрудничество да са ясни и точни, да бъдат защитени интересите на селскостопанските производители и запазени екологичните дадености.

”Всички подкрепихме предложението и се надяваме нещата да стигнат докрай и намеренията на норвежките инвеститори заедно със сътрудничеството на Общината да се сбъднат”, коментираха в кулоарите общински съветници, които пресмятаха колко работни места ще се открият по време на мащабното строителството и в по-късна фаза след самото изпълнение на проекта.

 

Салих Буковян /вдясно/
Адвокат Костадинка Богданова /в средата/
Консултант Аркадий Сандалов пред Общински съвет - Гоце Делчев
Консултант Аркадий Сандалов пред Общинския съвет в Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

manerka18:53 - 29.11.2014
Dali e manerka ili ne vajnoto e 4e wte se investira v obwtinata
BOJIK03:49 - 29.11.2014
този инвеститор,кат му чета името,ша да е пак няква ГРЪЦКА МАНЕРКА,да Ви е честито.
az21:30 - 28.11.2014
Какъв 1 мил. лева слушайте внимателно, инвестицията ще е за 45 мил. евро
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK