Норвегия въвежда задължителна 10-дневна карантина за завръщащите се в страната

Снимка: МВнР

Карантината ще бъде провеждана в хотел за 10 дни

От полунощ на 28 март 2021 г. Норвегия въвежда изискването към всички, включително и норвежките граждани и постоянно пребиваващите в страната, които се завръщат в Норвегия след осъществени неналожителни пътувания в чужбина, да бъдат настанявани в карантинен хотел за целия период на карантина от 10 дни.

Мярката отменя сега действащата възможност престоят в карантинния хотел да бъде намален до 3 дни и да бъде прекратен след даването на отрицателен резултат от тест за COVID-19.

По информация на посолството ни в Осло неотложни и уважителни причини за пътувания в чужбина са събития като смърт на роднина, посещаване на непълнолетно дете и др., като преценката се прави от норвежките компетентни органи

Във връзка с мерките срещу коронавируса на територията на Норвегия се допускат единствено чужди граждани, които имат статут на постоянно пребиваващи в страната.

Изключения от изискването се прави за ограничени категории пътуващи, сред които чужденци, които пътуват по хуманитарни причини, които се събират с децата си, близки членове на семейството на постоянно пребиваващи в Норвегия, журналисти и персонал на чуждестранни медии, моряци и екипажи в авиацията и др.

Подробности за ограничителните мерки в Норвегия са публикувани на централния сайт на МВнР на https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/Norway

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected].

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK