Група американски конгресмени изпратиха писмо до Нобеловия комитет. В нето те искат президентът на САЩ Доналд Тръмп да бъде номиниран за Нобелова награда за мир за 2019 г. за усилията си да бъде сложен край на кризата на Корейския полуостров, да бъде премахнато ядреното оръжие в региона и да бъде постигнат мир в него, предаде ТАСС.

Текстът на посланието, подписано от 13 членове на Конгреса, беше публикуван от кабинета на конгресмена Люк Месър. В него се отбелязва, че откакто е заел поста, Тръмп неуморно е работил за оказване на максимален натиск над Северна Корея, за да прекрати оръжейната си програма и да се стигне до мир в региона.

"Неговата администрация успешно обедини световната общественост, включително Китай, за да въведе най-успешните международни санкции срещу Пхенян в историята", отбелязват конгресмените. Те подчертават, че санкциите са разрушили икономиката на Северна Корея, което до голяма степен е позволило Пхенян да бъде доведен на масата за преговори.

Тръмп вече беше номиниран за Нобелова награда за мир през 2018 г., за трета поредна година, припомня ТАСС.

Преди дни Южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви, че американският му колега Доналд Тръмп заслужава Нобеловата награда за мир заради усилията му да реши проблема със севернокорейската ядрена програма.

Мун и севернокорейският лидер Ким Чен-ун миналия петък, по време на първата среща на върха между двете Кореи след повече от десетилетие, обещаха да сложат край на враждебността помежду си и да работят за премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров.

Бившият американски президент Барак Обама получи Нобеловата награда за мир през 2009 г., девет месеца след влизането си в Белия дом. Наградата бе връчена за "изключителни усилия за укрепване на международната дипломация и сътрудничество между хората". /Dnes.dir.bg/