САЩ проверяват Фейсбук заради скандала с личните данни

В САЩ започна проверка срещу Фейсбук. Федералната комисия по търговия разследва обвиненията, че личната информация на 50 млн. потребители е била употребен. Това е направено от консултантска фирма, наета в предизборната кампания на президента Доналд Тръмп.

Вчера компанията "Кеймбридж Аналитика" отстрани изпълнителния си директор Александър Никс, след като фирмата стана обект на разследвания и от двете страни на Атлантическия океан. Твърди се, че тя е имала роля и в Брекзит, с което е свързан руско-американският учен от университета "Кеймбридж" Александър Коган.

Междувременно расте натискът върху "Фейсбук" да понесе отговорност за изтичането на огромно количество лична информация. Шефът по сигурността на социалната мрежа вече подаде оставка. 

По информация на водещи медии, сред които американският "Ню Йорк Таймс" и британските "Обзървър" и "Канал 4", "Кеймбридж Аналитика" е събрала данните на десетки милиони потребители, като част от усилията си да помогне на Тръмп да стане президент. Това разкрива бившият директор проучвания на компанията Кристофър Уайли, който е бил част от нея до 2014-та година, предаде БНТ.

"Кеймбридж Аналитика" е търсела начин да изготви психологически профили на гласоподавателите и въз основа на тях да промени политическите им нагласи. Компанията е получила инвестиция от 15 милиона долара от един от най-богатите хора на света Робърт Мърсър, който е донор на Републиканската партия.

За целта си обаче "Кеймбридж Аналитика" е имала нужда от огромно количество данни за предпочитанията, поведението и характера на всеки член на електората. А Фейсбук се е оказал идеалният извор на такава информация. Партньор на "Кеймбридж Аналитика" е станал Александър Коган, който е разработвал приложение за Фейсбук. Той е плащал малки суми на потребители да теглят приложенията му, да попълнят викторина и да му дадат достъп до личните си данни.

Но това не е всичко. Заради действащите към онзи момент условия за ползване на Фейсбук, освен до данните на клиентите си, Коган е получил достъп до информация и за всичките им приятели в мрежата - например за това какво харесват и как реагират на определено съдържание. Коган е казал на Фейсбук, че събира тази информация за академични, а не за търговски цели.

Но в крайна сметка след като около 270 000 души теглят софтуера му, той събира и предоставя на "Кеймбридж Аналитика" профилите на общо около 50 милиона души. Почти всички от тях изобщо не са знаели, че данните им ще бъдат взети и използвани за политическа манипулация.

Уайли твърди, че след като са разработили психологическите профили, от "Кеймбридж Аналитика" са започнали да контролират информационните потоци около тези потребители и са създавали съдържание, което да променя представата им за реалността – включително видеоклипове и статии. Никой потребител обаче не е трябвало да разбира, че всъщност поглъща пропаганда, за да не се усъмни в нейната автентичност.

От "Кеймбридж Аналитика" отричат всички обвинения срещу тях, а Коган твърди, че не е направил нищо незаконно. От Фейсбук също отричат да са действали незаконно. След скандала обаче социалната медия премахна от платформата си компанията и Коган, както и Уайли.

Пазарната стойност на Фейсбук се срина с около 40 милиарда долара, което беше най-голямата загуба от четири години насам, а шефът ѝ Марк Зукърбърг все още не е направил официален коментар.

Вчера пък бившият служител на "Фейсбук" Санди Паракилас заяви пред "Гардиън", че подобно събиране на данни е било рутинна практика в компанията и тя не е упражнявала контрол върху информацията, която напуска сървърите ѝ.

Българският интернет предприемач Александър Ненов обаче коментира: "Скандал няма. Единствена причина е, че Демократическата партия стои зад целия този скандал. Назад във времето Крис Уайли изнася цялата информация, че са откраднати данните, всъщност няма кражба, а предоставяне чрез социалната мрежа по един елементарен начин, както ние се съгласяваме всеки ден на достъп до определена информация. Предстои да се видят условията, които никой не чете, когато се съгласява с нещо. Такива алгоритми има повече от 20 г.

Аз бях на 15, когато за първи път с мен се свързаха, за да пиша софтуер за психолози, които на база снимка да определят психическото състояние на пациента и това не беше нещо ново, то беше разработвано някъде другаде по света. Преди 100 години племенникът на Фройд е правил подобен тип изследвания и той е бащата на пиара, използвайки психология, за да манипулира масите".

Ненов предупреди още, че трябва да бъдем внимателни с всяка информация, която споделяме, защото тя може да се използва за всякакви цели. /Dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK