Оброчище в Полето събра миряни на Свети четиридесет мъченици

Снимки: Община Симитли

Пролетно слънце за първи път от доста години беляза празника Св. четиридесет мъченици в Полето. Святото място на възвишение в края на симитлийското село е белязано от незапомнени времена и на църковния празник Свети четиридесет мъченици миряни палят свещица за здраве и сядат на обща трапеза с постен курбан за здраве.

По традиция на 9. март, когато е празникът по църковния календар, миряни от село Полето се събират край оброчището. Отец  Евгени и отец Величко направиха водосвет и поръсиха миряните със светена вода за здраве, след което вярващите седнаха на трапезите под новия навес. На традиционния търг, проведен на мястото, кметът на община Симитли, Апостол Апостолов, взе кърпа за ръце за рекордната сума от 50 лева, които отиват в даренията за построяването на параклиса.

Апостолов и кметът на село Полето, Иван Манчев, кметовете на Черниче, Ракитна, Мечкул бяха сред миряните, запалили свещица за здраве на празника, който е подготовка за настъпването на пролетното равноденствие.

По стари предания и легенди, които най-възрастните в Полето разказват, на това място някога е имало черква, наречена на Свети четиридесет мъченици. Възрастните разказват, че на мястото са погребвани некръстените деца. Днес мястото е белязано като свято от малка постройка с икона на Свети четиридесет мъченици.

Миналата година миряните от селото започнаха строителни дейности за навеси, а сега вече всички гости седяха под тях. Ограда на цялото място с дарения са направили работливите жители на Полето с общи усилия. Задача за следващата година остава изграждането на параклиса.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK