Властта излъгала за доклада на БАН за Белене. Той вещае 100% провал

Снимка: offnews.bg

Учените от БАН са излезли с категоричен извод, че проекта за АЕЦ „Белене“ е икономически и финансово нецелесъобразен. Това показва междинната версия на доклада, предадена на Министерството на енергетиката и БЕХ в края на септември.

Два месеца по-късно на пресконференция в присъствието на министър Теменужка Петкова бяха представени диаметрално противоположни изводи, а самият текст на проучването бе засекретен. Бе съобщено, че проектът е жизнеспособен при цена на централата от до 10,5 млрд. евро и осигуряване на кредит за 70% от цената на Втора атомна при лихва под 4,5 процента. 
 

В междинния доклад, който се появи преди ден на платформата за анонимно споделяне Balkanleaks, обаче е записано, че АЕЦ Белене не е изгодна при нито един от 90-те проиграни варианта, включително и при много високи международни цени на електроенергията през следващите години.

Междинната версия на доклада, изготвен от БАН по договор с БЕХ с предмет: „Изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката)”, може да се прочете тук.

Приложен е и интерактивен модел в MS Excel файл с 18 таблици и алгоритъм за автоматично обновяване на резултатите. Така всеки може да тества варианти на прогнозни цени на вътрешния и регионалния пазари и варианти на натоварване на мощностите. Този модел е бил готов още през юни 2017, сочат метаданните от файла. Файлът е променян последно от потребител с име „beh“ на 18 септ. 2017, съобщава сайтът „Биволъ“, който пръв публикува информацията за документа.

Сметките за данъкоплатеца не излизат при нито една от комбинациите, категорични са учените от БАН, изготвили предварителния доклад.

Разработените финансови анализи обхващат богат спектър от възможни варианти, както за финансиране на изграждането на проекта, така и за неговата експлоатация по време на целия му жизнен цикъл.

Използвани са 6 варианта на участие в капитала на проектната компания за изграждане на централата и финансиране на проекта, 5 варианта на прогнозни цени на вътрешния и регионалния пазар, където централата може да продава произведената от нея електрическа енергия, и 2 варианта на натоварване на мощностите. „Кръстосването“ на всички тези варианти води до общо 90 комбинации.

При нито една от тези 90 комбинации проектът не е финансово жизнеспособен. Това се случва и при най-високи цени, пълно натоварване и различно съотношение между собствен и привлечен капитал. Нетните парични потоци на проекта са отрицателни, а вътрешната му норма на възвръщаемост е под дисконтовата норма.

Според „Биволъ“ след като БЕХ и енергийното министерство са проучили внимателно междинната версия на доклада, те са оказали натиск на екипа по проекта да въведе значителни промени и по тази причина проектът е бил удължен с два месеца.

Това твърдение е на анонимното лице, изпратило документите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK