Лидерът на БСП-Благоевград, Любен Милев: Съсипването на „Благоевград БТ” – пирон в ковчега на икономиката в града!

Любен Милев - общински председател на БСП-Благоевград, снимка: Infomreja.bg, архив

„Защо спря работа емблематичната за областния център на Пиринско и за целия регион фабрика „Благоевград БТ”? Въпроси, които задават благоевградчани и с пълно право. Те касаят предприятие, което даваше работа на над 1000 души и им осигуряваше заплати по 2000 лева, но вече е в историята.

Убеден съм, че приватизацията и умишленото съсипване на благоевградското предприятие, което дълги години бе емблема на просперитета на нашия град, ще се нареди сред най-големите престъпления в най-новата история на страната ни”, комнтира общинският председател на БСП в Благоевград, Любен Милев.

Според него това е „умишлено убийство” на модерната фабрика, зад което стои настоящето управление. Точно то буквално „подари” холдинга за жълти стотинки на удобния купувач, коментира Милев.

„Закриването на предприятието е поредният много остър пирон в ковчега на благоевградската икономика. Няма благоевградчанин, който да не си спомня, че заводът десетилетия наред работеше на голяма печалба и поддържаше дори общинския бюджет. Имаше пари и за подпомагане на различни сфери – култура, спорт, образование, социални дейности.

В същото време възнагражденията в това държавно предприятие бяха европейски, над два пъти по-високи от средната заплата в България. На всичко това бе „сложен кръст” с любезното съдействие или бездействие на ГЕРБ”, обясни лидерът на социалистите в Благоевград.

Според него "онези, които твърдяха, че работят за развитието на града ни, че има ръст в икономиката ни, че привличат все повече външни инвеститори, че заплатите растат, че българинът живее все по-добре, че българинът непрекъснато ходи на почивки", поне по думите на премиера Бойко Борисов, са лъжи.

 „Този балон се спука, макар и твърде болезнено за хората в Благоевград. Разфасоването на някогашната емблема на града ни бе извършено по престъпен начин, но никой не реагира. Къде са синдикатите, които да излязат и да защитят хората, които останаха без работа? Къде е Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол? Всички държавни институции мълчат виновно за „убийството” на тази фабрика.

Знаете ли, че половината от съкратените преди години работници отдавна са на работа в чужбина. Заедно с тях заминават и семействата им, защото в Благоевград не остана нито едно предприятие, което да крепи икономиката. Тази нерадостна съдба очаква и последните 200 души, които останаха на улицата. Докога ще търпим държавата да гони нашите деца към Терминал 2? Докога ще позволяваме на разни управници да подаряват и съсипват нашето национално богатство?”, заключи Любен Милев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK