БСП с ангажимент за създаването на борса и предприятие за изкупуване на черешите в Кюстендилско

Снимки: Infomreja.bg

Правим изнесени заседания на ръководството на изпълнителното бюро на БСП, като всяка седмица сме в една различна област в страна. Амбицията ни е до края на месец август да обиколим цялата страна.

По време на тези срещи разговаряме с всички общински ръководства, като разглеждаме проблемите във всяка една община и търсим възможните решения, обяви в Кюстендил лидерът на партията столетница Корнелия Нинова.

Днес тя засегна две теми пред обществеността и членовете на партията.

Първата е свързана със здравеопазването, като Нинова посочи, че вече в болницата в Дупница е закрито отделението по хемодиализа, а в Кюстендилската болница същата участ имат 3 отделения, от вчера и инфекциозното.

„Видин, Враца и Монтана са на протести по същата причина. Два пъти ние канихме министърът на здравеопазването в НС, за да каже какво се случва в страна. И двата пъти той отказа да дойде.

Този въпрос вече не търпи никакво отлагане. Днес, от тук, предлагам на всички колеги от всички партии, да седнем разумно и да разговаряме за решаване на въпроса здравеопазване. Акцентът трябва да бъде един – пациентите и медицинският персонал, защото това се оказва големият проблем“, посочи още Корнелия Нинова.

Именно от Кюстендил тя оправи предложението на БСП за разрешаването на проблема.

Според лидерът на партията столетница е необходима Наредба за формиране на работните заплати в държавните болници с базова заплата, което от своя страна ще разреши проблема с липсата на кадри.

Отделно от това БСП предлага да бъде отпускана стипендия за обучение по медицина, като завършилите ще поемат ангажимент да работят минимум 5 години в България, финансиране на специализации в чужбина и въвеждане на лично медицинско досие за пациентите.

То ще съдържа пълна информация за заболяването на всеки един пациент, както леченията и профилактиките, като по този начин ще се избегне злоупотребата с пациентите и изписването на скъпи лекарства.

Втората тема, която засегна Корнелия Нинова е земеделието, което е силно застъпено в Кюстендилско.

„Както винаги по това време на годината стои въпроса с черешопроизводителите. Аз много се изненадах днес след срещата с тях. Те ми споделиха, че продукцията им се купува между 60-80 ст. за кг, а на берачите плащат по 50 ст.

Много е притеснителен факта, че много от тях ще се откажат от отглеждането на череши и ще търсят друго препитание“, коментира още Нинова.

По нейни думи решението на проблема е в създаването на борса, на която да има гарантирани изкупни цени и разкриването на преработвателно предприятие в областта.

Именно такъв ще бъде ангажимента и на кандидатите за кметове от БСП в региона.

„С постигането на тези две цели ще гарантираме, че ще запазим поминъка на хората, че ще имат доходи тук и най-вече ще ги задържим тук, за да не напускат региона и страната“, обобщи още лидерът на партията столетница в Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK