Иво Христов: ГЕРБ ще купи тези избори и ще го направи съвсем законно

Иво Христов, снимка: Личен архив

Местните избори ще бъдат рунд пореден в безкрайния демократичен мач, но този мач вече се свири от подкупни съдии, смята евродепутатът

"ГЕРБ не зависи от партийната субсидия. Тя е партия-държава. Тя разполага с целия обществен ресурс, разпределя бюджетния излишък, който е над 2 милиарда, така че не е опряла до парите от партийната субсидия. Всички останали партии, с изключение на ДПС, зависят от тези пари. Следователно, за ГЕРБ е логично да ореже тяхното финансиране."

Това каза Иво Христов, член на Делегацията на българските социалисти в ЕП, в предаването "Денят с Георги Любенов" по БНТ. 

"Сбъдва се най-лошата ми прогноза от кампанията - че това може да се окажат последните избори. Наесен тези, които бяха апатични на Европейските избори, ще се сетят, че искат да гласуват за кметове, тъй като са им близко и от тях зависят много неща. И ще констатират, че може би вече никой не ги пита, тъй като ГЕРБ ще купи тези избори и ще ги купи съвсем законно. Когато разпределяш над 2 милиарда бюджетен излишък, ти имаш какво да дадеш на всеки, за да блъфираш общественото мнение. Това бе демонстрирано и в изминалата кампания - премиерът Борисов направи тур за овации и обещаваше и раздаваше пари на разни места из страната", каза още българският евродепутат.

По думите му случващото се тези дни е странно и в него няма бюджетна логика - правителството, което не спира да се хвали с огромния бюджетен излишък, заема нови 400 милиона, защото трябва да се купят изтребители. "Ще задлъжним държавата, за да съхраним бюджетния излишък, с който да купим изборите", смята Христов.

Според него намаляването на субсидиите ще бъде фатален удар за българската партийна и политическа система. "Борисов е опитен популист - той играе върху омразата и отвращението на хората от политическите партии. Това е обяснимо - хората са видели какво ли не от партиите и няма как да ги обичат. Но без партиите няма демокрация, няма организирани общности или идейни семейства, няма дори демократичен сблъсък - колкото и да е опорочен той в България, без тази игра демокрацията умира; тя се превръща в бутафория", категоричен е Иво Христов.

Евродепутатът каза още: "За мен е под въпрос дали тези избори бяха честни. Имаше прекалено много свидетелства за манипулации, имаше различни парадокси с преференциите в разни региони, които показват странна любов на хората в определени региони към определени депутати - кандидати на управляващата партия. Поставям под въпрос резултатите, но нито съм партия, за да ги оспоря, нито съм съд, за да присъдя. При състоянието на обществена апатия в България нищо не би произтекло от оспорване на изборите. Хората преглъщат всичко.

Българите ще научат по най-трудния начин демократичните уроци. Ако в други страни хората ги научават чрез разум и воля, както в Гърция, където излизат да протестират всеки път, когато нещо не схожда с очакванията на обществото, то ние ще трябва да изживеем още други катастрофи. Ние и сега изживяваме капитални катастрофи - като демографската, като катастрофата на социалните системи - на здравеопазването, на образованието - но се правим, че не ги забелязваме. В миналото преживяхме фараони, банкови кризи и какво ли още не разочарование от всяка следваща партия, но не протестираме. Така че вероятно ще се опомним след следващата катастрофа или криза."

Според Иво Христов въпросът кога президентът Радев ще се еманципира от БСП е спасителен за ГЕРБ, това е основната им теза. "Това е вид емоционален шантаж и той не може да направи нищо, за да разсее това манипулативно внушение. Целта на този шантаж е президентът да се поддаде и демонстративно да скъса всякакво родство. БСП има здрав опозиционен разум. Значи ли, че трябва президентът да се отметне от критиките си срещу корупцията само защото и БСП критикува корупцията? Разбира се, че не. Сборният пункт на здравия разум в момента е опозицията, а не властта, която се занимава единствено с това да управлява серия от скандали."

По думите на Христов местните избори ще бъдат рунд пореден в безкрайния демократичен мач, но този мач вече се свири от подкупни съдии. "Това е най-тревожното", каза още той. В ефира на БНТ евродепутатът сподели, че планира да инициира образуването на група измежду бившите журналисти сред депутатите в Европейския парламент, която да наблюдава демократичните процеси и тези, свързани със свободата на словото и медиите, в различните държави. "Това е проблем за цяла Европа, а в България той вече е драматичен", категоричен е Христов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK