Мая Манолова: Апелирам към депутатите да разгледат законопроекта, касаещ пенсионирането на съкратените миньори

Снимка: Infomreja.bg

Ръководството на Агенцията по заетостта ще изпрати екипи, за да разгледат конкретно случая на всеки един от миньорите, които ще бъдат съкратени и да получат съответно подкрепа за започване на работа в региона. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова.

„По-големият проблем според мен ще възникне с пенсионирането на тези миньори, които ще бъдат съкратени сега. Това е така, защото депутатите през миналата година в последния момент промениха Закона, така че да отнемат правото на миньори, които са съкратени от рудници, които се закриват да се пенсионират при определени преференциални условия след 10 години подземен стаж и след навършване на определена възраст“, уточни Мая Манолова.

По думите й това е твърде жалко, поради факта, че една част от миньорите, които ще бъдат съкратени са работили по 20 години под земята. За да се пенсионират обаче ще трябва да чакат вместо навършването на възраст от 45 години още поне 10-12 години.

Омбудсманът Манолова е внесла предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване, които депутатите все още не са разгледали.

„Това ще бъде изключително несправедливо – веднъж, че ще бъдат лишени от работните си места и втори път, че няма да могат да се пенсионират. Апелирам към депутатите да разгледат законопроекта, който внесох, отнасящ се до пенсионирането на съкратените миньори“, допълни Мая Манолова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK