Нинова: Магистралите се превръщат в паметник на разбитата икономика

Корнелия Нинова, снимка: infomreja.bg

"Времето опроверга ГЕРБ, че строителството на магистрали ще съживи бизнеса. На четвъртата година от управлението им се вижда, че това не се случва. Напротив - все по-малко стоки и товари пътуват по българските пътища". Това заяви на пресконференция в Благоевград народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова.

Според нея вместо стимул за развитие магистралите се превръщат в паметник на разбитата икономика. "И през 2013 г., според параметрите в бюджета, очаквам вместо растеж да има продължаващ спад в икономиката и по-висока безработица", каза депутатката. 

Нинова представи данни от анализа на Националния статистически институт, които сочат, че бизнес климатът в страната през откомври показва влошаване във всички сектори - производство, строителство, търговия на дребно и услуги.

"Общата оценка за бизнес климата е с 2,7 процентни пункта по-ниска, отколкото през септември. Най-сериозно влошаване има в производствения сектор, където оценките се понижават с 3,6 пункта само за 1 месец.  От юли до октомври натоварването на производствените мощности пада с 1,8 пункта. В строителния бранш оценките за бизнес средата се влошават с 2,9%", цитира народният представител.

Очакванията за нови поръчки през следващите 6 месеца са песимистични. Подобно е и положението в сферата на търговията на дребно, където оценките се понижават с 1,8% и в сектора на услугите, където понижението е 1,3 на сто.

Бизнесът го чака тежка 2013 г. Това показва годишното изследване на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати. То обхваща 631 фирми от всички региони в България и показва, че очакванията на българския бизнес за икономиката през 2013 година са влошават драматично.

През 2012 песимистите от българските фирми са били 9%, за 2013 ръстът скача на 24%. Фирмите очакват свиване на приходите от продажби и влошаване на заетостта през 2013.

"Алармираме спешно да се вземат мерки от правителството за подпомагане на малките и средни фирми. Те са гръбнакът на българската икономика. Без тяхното съживяване няма излизане от кризата", обяви Корнелия Нинова.

От БСП ще настояват правителството да отстрани причините, които бизнесът сочи за сегашното си състояние - забавяне на плащанията от страна на държавата и липсата на по-лесен достъп до кредити.

"Предлагаме държавата да задели 500 млн. за Банката за развитие за помощ на малки и средни предприятия. Правителството да намали регулациите и лицензионните режими, които по време на това управление се увеличиха с 30%, по данни на бизнеса. Да спрат с увеличаването на акцизите на горивата, което прави българската индустрия неконкурентноспособна", каза още Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

влах12:30 - 08.12.2012
ела си при нас в родната крушовица да ни оправиш икономиката корнелке.
Димитър06:27 - 05.12.2012
Възможно е, Бръмбаре! Значи толкова добре са се справили работниците, преди пускането е трябвало да има качествен контрол. Недобро изпълнение - работата продължава! Доколкото знам, най-хубавите магистрали в света са в Германия.
Щурец20:25 - 04.12.2012
Активен бръмбар,ей!
Бръмбар11:30 - 04.12.2012
Димитре, и магистралите не са направени добре. Разликата се усеща, като се движиш със скорост 130-140 по чужди и по български магистрали. Българските не са равни, а на бабуни.

FACEBOOK