Нинова: Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ

Снимка: БСП

„Бойко Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка, а да дойде в България и да дава отговори, защото не може да си продадеш 1/3 от електропреносната мрежа и част от националната сигурност и да заложиш съдбите на 2,5 милиона българи. Кой гарантира на тези хора какви ще станат цените на тока, когато Гинка е собственик? Има ли държава, има ли премиер в нея?“.

Това заяви на среща с граждани в столичния район Красна поляна лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й една фирма от Пазарджик, регистрирана преди три месеца с капитал от 50 хил. лв.,  купува ЧЕЗ, на която всички софиянци са потребители. „ЧЕЗ прави оборот в България от 1,7 млрд. лв. от българските граждани. Тя е 100% държавна чешка фирма. Симеон Сакскубурготски продаде на ЧЕЗ 67% от българското енергоснабдяване, Бойко Борисов продаде останалите 33%. През цялото време БСП бе против това и казвахме, че енергетиката е част от националната сигурност и трябва да остане държавна, както е във Франция, Белгия, Гърция, Чехия“, припомни развитието на продажбата Нинова.

Тя допълни, че тези държави са преценили, че енергийната система е държавен приоритет, а в България тя е била прекупена от Гинка от Пазарджик. „Тя купи ЧЕЗ за 320 млн. евро. Цял ден я издирваме, защото искаме да се яви в Народното събрание, комисията по енергетика и да ни разкаже - как така с 50 хил. лв. във фирмата купува ЧЕЗ и 1/3 от разпределителната мрежа на България. Нали не си правим илюзии, че ги купува Гинка?“, попита Нинова. Тя определи случая като един от най-ярките примери за паралелната държава, срещу която се бори БСП .

„Обърнах се към президента Радев да изрази становище, защото той има отговорности по националната сигурност. Половин час след това, Борисов се обади от Брюксел и взе главата на Теменужка Петкова“, коментира председателят на БСП.

Нинова заяви още, че за да се спаси за пореден път, премиерът изгори бушоните Гинка и Теменужка. „Бойко Борисов не може да излъже българския народ, че не е знаел и че сделката е станала тихо. Става въпрос за тежко задкулисие и за това, че Гинка е подставено лице на някой. Ние, от БСП, няма да се спрем, докато цялата истина не се разнищи и не се произнесат ДАНС и КЗК“, каза още тя.

По думите й това е поредният удар по държавността и хвърлянето на 2,5 млн. българи уж на Гинка от Пазарджик, а всъщност на някой, който утре ще вдигне цената на тока, ще обере народа и ще си замине. „Това е лицето на правителството на Борисов и то, когато сме председатели на ЕС, когато всички погледи са към нас и трябва да покажеш най-доброто, на което си способен. От Чехия дойдоха изказвания, че работят в Източна Европа и за първи път виждат такова нещо“, каза в заключение Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK